Названо 7 культур, в які варто інвестувати в найближчі роки. Про повідомив Євген Качура, кроп-менеджер з бобових культур, кукурудзи та цукрового буряку департаменту BASF Agricultural Solutions, пише agronews.ua.
20 березня 1985 року у США вперше відбувся День відмови від м’яса (Great American Meatout). З часом відзначення дня весняного рівнодення без продуктів тваринного походження стало традицією. Сьогодні вже десятки мільйонів людей відмовляються від м’яса не лише на один день, але й на постійній основі.
Тому постійно росте попит на зелень (від шафрану та базиліку до руколи), ріпак та особливо сою. Ці культури популярні як у ресторанах, так і з них виготовляють продукти для продажу — олію, пасти, готові страви. Тренд на споживання рослинної їжі й далі набиратиме обертів, тому окремі культури вирощувати стане особливо рентабельно.
Шафранове золото
Потенціал. Екзотична для України культура — шафран, або шафрановий крокус. Добре переносить зиму, не хворіє і не потребує засобів захисту. Невеликий обсяг врожаю заощадить кошти на складські приміщення. Шафран довго зберігається, не втрачаючи корисних властивостей. Єдиний недолік – ручний збір. Зараз гуртова ринкова ціна коливається від 1600 до 2500 євро за кілограм.
Умови вирощування. Фермер з села Любимівки (Херсонщина) Олег Демченко у 2015 році першим в Україні отримав урожай шафрану. За його словами, південь України може стати майданчиком для вирощування спеції. Щоб розширити ореол вирощування цієї культури, важливо забезпечити крокусу захист від морозів. Зокрема, збільшувати глибину посадки, накривати ділянку агроволокном або вирощувати шафран у тунельних теплицях.
Сьогодні пріоритетними точками збуту є ресторани. Гурмани цінують унікальні смак і колір, яких шафран надає страві. Вишуканим є поєднання з рисом, морепродуктами та цитрусовими. Широкий ринок збуту відкривають й інтернет-продажі.
Соя
Потенціал. Соя має унікальний хімічний склад – 35% рослинного білка, який засвоюється людиною на 90%. Тому культура є однією з найрозповсюдженіших в Україні та світі. За інформацією науковців з Пенсильванського університету, найвищу рентабельність сої зафіксували торік в Україні на рівні 161 $/га та в Бразилії — 203 $/га. Взимку 2021 року на міжнародному ринку помітно зросла ціна на сою, то ж наразі вона стартує від 18 тис. грн за тонну.
Умови вирощування. На ранній стадії вегетації соя досить уразлива — проростки атакують збудники кореневих хвороб (наприклад, фузаріозу) і зростає ймовірність забур’яненості посівів. Соя погано переносить затінення. Без сонця втрачає життєво необхідний азот. Культура зазвичай сходить пізніше за деякі види бур’янів, тож часто існує великий ризик, що ті наберуться сили й не дадуть змоги розвиватися сої. Тому на ранніх стадіях розвитку сої ефективними будуть протруйники, що містять тиофанат-метил, піраклостробін та фіпроніл. Вони захистять культуру як від фузаріозу, так і від інших шкідників.
За досходового захисту від бур’янів ефективними і толерантними щодо сої будуть гербіциди на основі диметинаміду-П, пендиметаліну, імазамоксу. Основу післясходового захисту сої від бур’янів складають препарати на основі бентазону та бакові суміші бентазону з тифесульфурон-метилом. Але часто ґрунтові гербіциди недопрацьовують через дефіцит опаді, низькі або дуже високі температури. Або ж стається так, що виробник банально немає часу їх внести через несприятливі погодні умови після сівби сої, а бур’яни дуже швидко переростають.
Скажімо, на момент утворення у сої першого трійчастого листка, лобода вже може мати 6 листочків. Високу ефективність проти таких бур’янів мають бакові суміші чи комплексні продукти на основі бентазону й імазамоксу, бентазону і кломазону, бентазону й ацифлуорфену. Однак, найкраща ефективність за найнижчої фітотоксичності досягається за внесення комплексних препаратів на основі бентазону й імазамоксу з відповідними ад’ювантами.
Ріпак
Потенціал. Одна з провідних олійних культур у світі – це ріпак. Щорічно близько 85% валового виробництва ріпаку Україна продає до ЄС, Індії та Китаю. Експортний потенціал ріпаку в поточному сезоні оцінюється на рівні 1 млн тонн. То ж для України вирощування та переробка ріпаку залишається перспективним напрямком агробізнесу. За останніми розрахунками агровиробників рентабельність вирощування озимого ріпаку може сягати 83%.
Умови вирощування. Українські аграрії в останні роки полюбили цю культуру — ріпак вирощують практично по всій Україні. Торік областями-лідерами стали: Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Херсонська та Вінницька області. Високі врожаї забезпечують вдало підібрані гібриди. Річ у тім, що в усьому світі кількість гібридів ріпаку перевищує 5 сотень. Існують ярі, озимі, високоолійні, стійкі до вилягання, тобто витримують сильні пориви вітру, дощ і не осипаються до жнив.
Ще одна особливість: гібриди потрібно вдало поєднати з препаратами захисту. Не кожному сорту підійде та чи інша обробка. Наприклад, високоолійні стійкі до вилягання сорти дають хороші результати в поєднанні з препаратами захисту, які мають AgCelence®-ефект, покращують морфорегуляторні властивості рослини. Зміцнюється коренева система рослини, міцність стебла та збільшується гілкування. Використання комплексних пропозицій забезпечує незалежність рослини від погодних умов, хвороб та шкідників.
Часник
Потенціал. Сплеск попиту на часник у всьому світі стався за часів пандемії. Проте він був досить популярним в Україні й раніше. Сьогодні ж часник українського виробництва починає завойовувати не лише ринок України, але і ЄС та країн Перської затоки. Врожайність овочу останніми роками зростає до 10 т/га. На третій рік “часникового бізнесу”, маючи власне насіння, аграрій отримує собівартість кілограма часнику на рівні 17 гривень. Тобто, часник є вигідною, проте довгостроковою інвестицією. Торік ціна партії часнику українського виробництва становила 40-70 грн/кг.
Умови вирощування. Засновниця першого часникового кооперативу Анна Морозова впевнена у потенціалі України стати третім виробником часнику у світі. Чинником прибутковості врожаю вважає якісний посадковий матеріал та правильний захист. Часник, як і інші культури, складно протистоїть агресивним бур’янам. Амброзія полинолиста, лобода, кропива здатні суттєво пригнічувати ріст рослини. Тому дуже помічними у цьому процесі стають препарати на основі пендиметаліну. Ними можна обробляти ґрунт ще до появи сходів та на ранніх етапах розвитку часнику. Це дасть можливість рослині набратися сили й протистояти повною мірою небезпечним рослинам-шкідникам.
Базилік
Потенціал. Найчастіше базилік використовують як прянощі для напоїв, салатів, супів чи м’ясних страв. Серед переваг — висока додана вартість та широкий ринок збуту: виробники харчових продуктів, магазини та споживачі фермерських ринків. Для вирощування базиліку не потрібно багато місця. Після укорінення він стає надзвичайно продуктивним. Єдиним недоліком є збір врожаю вручну, однак це повністю компенсує вартість рослини. На сьогодні ціна сушеного листя базиліку $3,8–5,3 за 1 кг. За сезон рослина дає два врожаї. Реалізувати продукцію можна вроздріб на ринку, через інтернет, у ресторанах, кафе, на консервних заводах тощо.
Умови вирощування. Серед основних правил догляду за базиліком: видалення бур’янів, розпушування, підживлення та забезпечення ґрунту вологою. Важливо вкривати пророслу зелень у перші тижні та при похолоданні. Базилік можуть вражати тля та польовий клоп, а з хвороб – чорна ніжка, фузаріоз, сіра гниль. Тому важливо вчасно діагностувати хвороби та вносити засоби захисту, щоб зберегти врожай.
Рукола
Потенціал. Високоврожайна, швидкоросла культура. Займає мінімум місця та не потребує великих працезатрат. Рукола надає пікантного смаку салатам і гарнірам. Через це популярна в ресторанах. Експортний потенціал світового ринку руколи оцінюють в $1,6 млрд. А перелік країн-експортерів (від США, Китаю до Нідерландів та Польщі) демонструє: запит на цю зелень є по всьому світу.
Умови вирощування. Рукола – стійка до холодів однорічна рослина, яка витримує легке затінення. Потребує поливу раз на тиждень та захисту від сильного вітру. Вегетативний цикл короткий – з моменту висаджування до збору врожаю проходить кілька тижнів. Руколу ефективно вирощують у відкритому та закритому ґрунтах. Якщо при одноразовому збиранні урожай становить 1,5–2,5 т/га, то при поступовому збиранні нижніх листків урожайність культури зростає майже вдвічі. Весною можна збирати 0,8-1,2 кг з одного метра квадратного, а восени — до 2-3 кг.
Спаржа
Потенціал. Спаржа – трав’яниста багаторічна рослина, яку вживають з овочами для підтримання здоров’я системи травлення. В Україні площі під спаржею досить незначні: 100-120 га. Тоді як у ЄС налічують понад 60 тис. га. Ринок спаржі в Україні тільки починає своє формування, але має значний потенціал. Так, одні з найбільших експортерів цієї культури Мексика та Перу щороку заробляють відповідно $460 та $410 млн.
Умови вирощування. Найбільший виробник спаржі в Україні, Петро Григор’єв, на одному гектарі має врожайність приблизно 5 тис. кг. Для вирощування аспарагусу потрібне велике поле, адже під час посадки відстань між рослинами повинна бути мінімум 20 см та 1,5 метри між рядками. На 4-6-й роки вирощування спаржа дає близько 3,5 тонни пагонів з гектара — це період пікової урожайності культури. Багатий врожай компенсує високі витрати на ручний збір культури.
Обираючи нову культуру для інвестицій, у першу чергу слід врахувати низку важливих факторів: вартість продукції (витрати на оплату роботи персоналу, добрива, засоби захисту, насіння та додаткове устаткування), врожайність і час окупності культури. Також важливо пам’ятати, що прибутковість залежатиме від кліматичних умов та дотримання технологій вирощування.
Вигідних вам інвестицій та сприятливої ситуації на споживацькому ринку!
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua