• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У світі виявили серйозну загрозу виробництву бананів
    Опубликовано: 2021-04-17 11:01:24

    Світ може залишитися без популярних фруктів через небезпечний грибок. Новий грибок з високою заразністю загрожує самим популярним фруктам на планеті – бананам. В особливій небезпеці знаходиться сорт, який продається є найпопулярнішим. Це може сильно змінити весь світовий ринок фруктів. Повідомляє Die Welt, пише agronews.ua.

    Зараз частка бананів у світовій торгівлі оцінюється в більш ніж 30 мільярдів євро. У країнах-виробниках вирощування бананів забезпечує роботою сотні тисяч людей. Хвороба під назвою Tropical Race 4 (TR4) вперше була виявлена на Тайвані, зараз агресивний грибок поширюється по всьому світу. У 2016 році він був зафіксований в Африці й Пакистані. У 2019 TR4 досяг Південної Америки — головного регіону з вирощування бананів для світової торгівлі.

    У Колумбії й Гондурасі вже закриті перші плантації. Засобів знешкодити довгоживучі спори грибка у ґрунті поки що не існує. Не позбутися грибка і за допомогою хімікатів. Це означає, що заражені площі, як правило, не можна буде використовувати протягом 30-40 років.

    Попри серйозну загрозу виробництву бананів, споживчі ціни поки що залишаються стабільними. Однією з причин стабільності є те, що виробники у Південній і Центральній Америці досить добре стримують поширення хвороби рослин. У багатьох екваторіальних країнах Азії, Африки й Америки банани грають таку ж важливу роль у раціоні, як у нас картопля чи рис. Лише близько 15% всього світового врожаю бананів, що оцінюється щорічно приблизно у 114 мільйонів тонн, відправляються на експорт.

    Тобто, якщо банани опиняться під загрозою, люди позбудуться одного з основних харчових продуктів.

    Австралійський біотехнолог Джеймс Дейл створив генетично модифіковані банани популярного у світовій торгівлі сорту Cavendish, несприйнятливого до TR4. Промисловість тепер має намір вкласти фінансові кошти, щоб підтримати наступний крок: спробувати вивести сорт резистентних бананів, які не зазнали генної модифікації.

    Для цього планується використовувати технологію генетичних ножиць Crispr/Cas, однак розробка таких сортів займе кілька років. При цьому шкідник вражає саме сорт Cavendish, на частку якого припадає 95% світового продажу бананів.

    Банани вже не вперше стикаються зі шкідливим грибком. У 1960-і роки на ринку переважали банани сорту Gros Michel, а не Cavendish – вони були більшими, солодшими й ароматнішими, і чистити їх було легше, ніж Cavendish. Але потім їх витіснив грибок TR1, близький родич TR4, і сьогодні вони майже зникли.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.