• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дослідження ґрунту напередодні весняної посівної кампанії
    Опубликовано: 2021-02-07 15:06:22

    Вже незабаром весняна посівна. І розпочати підготовку до неї в «Інституті здоров’я рослин» радять із дослідження ґрунту. Адже тільки лабораторні дослідження можуть точно визначити, яких елементів у ґрунті достатньо, а яких бракує, і чи зможуть вони повноцінно засвоїтися рослиною. А ця інформація, своєю чергою, допоможе оптимізувати виробничі затрати і заощадити кошти.

    Напередодні весняної посівної кампанії вчені Інституту радять дослідити ґрунти господарства на вміст азоту, органічної речовини, рухомих форм (фосфору, калію, сірки), а також на наявність мікроелементів. Крім того, плануючи удобрення полів, треба зважати, що рівень засвоєння культурами основних елементів живлення із добрив залежить від рН ґрунту: оптимальним показником для повноцінного засвоєння NPK є показник рН 7,0, і навіть за незначного відхилення від норми культурні рослини не зможуть засвоїти їх. А сумна статистика вказує на те, що понад 80% ґрунтів України являються слабокислими-кислими.

    Те саме стосується й мікроелементів: їх засвоєння рослинами залежить від рН ґрунту, а також вологості, вмісту органічної речовини та інших показників. Тож дослідження цих критеріїв ґрунту також є невід’ємним елементом для забезпечення повноцінного живлення ваших майбутніх посівів.

    Крім того, наголошує науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков, якщо в господарстві є ділянки, рослини на яких в період активної вегетації без явних причин пригнічуються чи зовсім «випадають», ґрунт варто дослідити ще й на залишкові кількості пестицидів.

    «Вміст залишкових кількостей пестицидів залежить від багатьох факторів: рН ґрунту, зволоженості, активності мікробіоти та інших, – відзначає Сергій. – І в більшості випадків ми бачимо негативну дію вже візуально на рослинах – коли зробити майже нічого неможливо. Крім того, небезпека цієї ситуації полягає ще й в тому, що залишкові кількості пестицидів можуть накопичуватись у вирощеній продукції та шкодити здоров’ю людини».

    Не завадить запланувати дослідження ґрунту на залишкову кількість пестицидів й тим, хто збирається засівати нові землі, зазначає Сергій Сальніков. Адже ніколи точно не знаєш, які пестициди на них застосовувались раніше, і як вони вплинули на стан ґрунтів в цілому.

    Словом, дослідивши ґрунти господарства на комплекс показників, ви уникнете численних ризиків під час вирощування культур і заощадите кошти.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.