• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Для українських буряківників 2020 рік став найгіршим за чверть сторіччя
    Опубликовано: 2020-12-29 14:01:05

    “Я 25 років займаюся вирощуванням цукрового буряку і можу з упевненістю сказати, що 2020 був одним із найнесприятливіших та непередбачуваніших”, – вважає Олександр Гапонюк, агроном Групи компаній «СІГНЕТ». Про це повідомляє ІА “АПК-Інформ”, пише agronews.ua.

    Господарство самостійно вирощує цукровий буряк у Житомирській та Вінницькій областях, який потім переробляє на власному цукровому заводі у Житомирській області.

    За словами О. Гапонюка, агрокліматичні умови в регіонах виробництва культури були стресовими протягом всього періоду вирощування.
    «В період сівби в ґрунті було обмаль вологи через майже безсніжну зиму, до того ж фіксувалося пониження температури повітря. Після чого тривали непродуктивні зливи, які призвели до стрімкого розвитку бур’янів в посівах. Все це змінилося засухою. Починаючи з липня-серпня, кожні 10 днів проводилося обстеження посівів, щоб бачити динаміку росту. Буряк просто не ріс, ні його коріння, ні гичка. Навіть були такі декади, коли фіксувалося зменшення розміру рослини», – поділився він.

    О. Гапонюк зауважив, що через зміну клімату, сівба цукрового буряку у 2020 році була проведена значно раніше традиційних строків – у другій декаді березня, коли у ґрунті ще була волога. Тобто у квітні, коли буряк тільки мали б сіяти, на полях вже з’являлися сходи.

    Відзначив агроном ГК «СІГНЕТ» і небувалу раніше шкоду від суховіїв та пилових бурь, через які в поточному році було втрачено посіви цукрових буряків більш як на 1000 га.

    «Наприкінці весни ми мали гарне поле, зі сформованою густотою рослин, яке було втрачене через суховії та пилові бурі. Частину площ на початку червня довелося пересіяти соєю, частину – знову буряком, деякі площі лишили непересіяними, адже строки не дозоляли», – уточнив О.Гапонюк.

    Практично бездощовий вересень, змусив тричі перенести копку цукрового буряку в господарствах компанії: планували почати збір 15 вересня, відтермінували спочатку на 25 вересня, у підсумку розпочали його 5 жовтня.

    «Ґрунт був настільки ущільненим та забитим, що потужна техніка не могла копати рослини. Тільки після дощу змогли приступити до збору. Все це, звичайно, вплинуло на кінцевий результат: станом на початок листопада урожайність буряку у заліковій вазі складала 400 ц/га, що близько на 100 ц/га нижче за показник минулого року. І це при тому, що ми максимально виконували всі необхідні агротехнологічні заходи, вносили мікро-, макродобрива, препарати для збільшення цукру, активно боролися з бур’янами. Однак, добре, що середньодобова температура в жовтні дозволила рослинам ще рости, набирати вагу», – додав він.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.