• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гуцульську овечу бриндзю запропонували внести до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО
    Опубликовано: 2020-10-22 11:04:02

    На Закарпатті гуцульську овечу бриндзю, слідом за українським борщем, пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресцентр Закарпатської обласної державної адміністрації.

    Зазначене питання обговорювалось у Рахові, під час розгляду охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства.

    В ОДА назвали потребу занести гуцульську овечу бриндзю до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та до інших міжнародних списків цілком виправданою: “особливий продукт, технологія і місце його виробництва повинні отримати визнання в Україні та за її межами”, — пояснили в ОДА. Зазначається, що таку ініціативу обговорили представники Закарпатської ОДА із Асоціацією виробників традиційних карпатських високогірних сирів, представниками консульств Угорщини та Польщі в Україні у Рахівській РДА.

    “Основним результатом зустрічі стало підписання документа, згідно з яким розпочинається процес віднесення гуцульської бриндзі до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини”, — повідомили в ОДА.

    Додається, що відповідний Лист-згоду громадськості про передачу елемента для внесення його до регіонального переліку НКС з подальшим просуванням до Національного реєстру та Міжнародних списків підписав голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів Анатолій Павлюк.

    Зазначається, що ініціативу рахівчан підтримали й іноземні дипломати, серед них, зокрема, Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль, який побажав закарпатцям успіху на шляху до втілення цього амбіційного задуму, щоб гуцульську бриндзю внесли у Нацперелік України та у відповідні реєстри ЄС.

    “Національна кухня — невід’ємна частина кожної культури та туризму”, — сказала аташе із питань зовнішньої Генерального консульства Угорщини в Берегові Чізмадіа Александра.

    Раніше кримськотатарський орнамент включили до попереднього списку спадщини людства ЮНЕСКО.

    Ілля Нежигай

    Источник: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.