Нині в Україні дрібні землевласники та селяни-одинаки на присадибних ділянках все частіше висаджують бузину як бізнес-культуру. Більшість виробників культури мають плантації по 5-10 соток, одиниці мають по півгектара.
Про це повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на Аgronews.ua.
Закупівельні цини різняться по регіонам України. Найвищі вони на заході - до 10 грн./кг. Найнижчі у Вінницький області - до 2 грн./кг. Зазвичай продають свіжу ягоду чи суміш ягід з цукром (або медом). В основному, продажі продукції відбуваються через інтернет. Багато хто із заготівельників виїжджає до сіл, де закуповує гуртові партії бузини та інших нішевих ягід.
Наразі з ягід дрібні переробники виробляють крафтові варення, сиропи, суміші з медом. Також бузину закуповують для переробки на барвник. Бузина має стійкий пігмент насиченого чорного кольору. Він ідеально підходить у якості харчового барвника для напоїв та випічки. Крім того, цвіт бузини необхідний фармацевтичній та парфумерній промисловості.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua