• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Індекс умовної прибутковості молока підскочив одразу на 27%
    Опубликовано: 2020-01-16 18:07:04

    Для тих виробників молока, хто не позбувся корів, цей рік був найкращим з точки зору прибутків, як мінімум за останні 8 років. Індекс умовної прибутковості молока (УМІ) підскочив відразу на 27% порівняно з 2018 р. і сягнув рівня 2013 р., це ще були часи, коли суттєві кошти вкладалися в нові сучасні ферми.

    Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

    У дописі йдеться про те, що радіти особливо немає чому з точки зору держави, бо Україна, фактично, перестає бути значущим експортером молочної продукції. Більше того, є загроза того, що імпорт перевищуватиме експорт вже в 2020 році, особливо якщо курсові тенденції будуть збережені.

    Розмови про ринок землі призвели до заморожування інвестиційних планів більшості виробників молока на невизначений час в 2019 році. Більше того, холдинги та неефективні власники корів почали їх масово позбуватися, аби зібрати кошти на викуп земельних ресурсів. Інша причина - падіння прибутковості виробництва зернових. Адже раніше за рахунок прибутковості зерна фінансувалась неефективність тваринництва багатьох підприємств, а корів тримали лише щоб люди, що здають в оренду паї, були до них лояльними. З запуском ринку землі про це вже можна буде особливо не турбуватися, тому, фактично, процес вирізання пішов.

    "Чи є в цьому позитив? Звичайно є - адже з такої кризи галузь вийде оновленою - залишаться лише ті, хто дійсно інвестував в розвиток сучасного виробництва якісного молока. Зросте якість молока та молокопродуктів. Аналогічно з переробниками - на ринку будуть лишатися найефективніші. Якщо ще й інвестклімат поліпшиться, то взагалі можна очікувати, що, на фоні зниження прибутковості рослинництва, в тваринництво почнуть надходити нові, досить якісні кошти. Але це "якщо" дуже рідко у нас вистрілює, на жаль", - додає експерт.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.