У першій декаді листопада ціни на ринку живця дещо стабілізувалися. Як і тижнем раніше, свинину живою масою від промислового виробника закуповували по 44-46 грн/кг, а середньоринкова ціна склала 45,25 грн/кг.
Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Асоціації "Свинарі України", протягом 45-го тижня більшість товарних партій реалізували за ціною попереднього, проте частина постачальників живця скорегували котирування на 0,25-1 грн/кг - як у бік пониження, так і в бік підвищення.
Водночас очікуване виробниками зміщення середньої ціни закупівлі вгору не відбулося. Переробники зауважують, що пропозиція свиней забійних кондицій є достатньою, тоді як сезонне послаблення збуту окремих операторів було більшим за очікуване, в тому числі через посилення конкуренції в секторі.
М’ясопереробники зазначають, що послаблення цін закупівлі не стимулює збут, а споживач відволікається на альтернативні види білку - рибу, гриби, м’ясо птиці, в тому числі домашньої.
З огляду на це більшість переробників вважає, що ціни закупівлі мають консолідуватися в межах вужчого цінового коридору, а середньоринкова позначка наступного тижня має наблизитися до 44 грн/кг. Зокрема, такий прогноз озвучують учасники Асоціації м’ясної галузі.
Не зважаючи на це, частина переробників незабаром очікує пожвавлення на ринку живця свиней у зв’язку з формуванням запасів сировини для виробництва м’ясних виробів та делікатесів до зимових свят. Традиційно активізація на ринку живця відбувається наприкінці листопада - на початку грудня.
Хоча окремі закупівельники мають сумніви, що відновлення цін буде дуже відчутним і тривалим, оскільки практика формування морожених запасів, на їхню думку, втрачає популярність серед операторів сектору.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua