• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Спроба миттєвого скасування мораторію на продаж землі – ризикована
    Опубликовано: 2019-09-12 15:17:26

    Створення ринку землі в Україні – логічний крок та не є предметом дискусій. Питання виникають щодо перехідного етапу, який має передувати його відкриттю. Завершення Земельного кадастру, затвердження генпланів розвитку населених пунктів, програми підтримки родючості землі та ін. – навряд чи можуть бути здійснені за місяць-другий, а скасовувати мораторій без цих кроків – небезпечно.  Про це заявив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі Ukrlife TV.

    Нагадаємо, 2 вересня президент Володимир Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

    «Не новина, що цей процес мав бути запущеним вже давно. Ще 2001 року, коли ми прийняли Земельний кодекс, за ним мали слідувати інші кроки з підготовки повноцінного  ринку землі. Проте кон’юнктура змінилася, довгий час після цього «працював» мораторій, що став на останніх етапах дахом для корупційних схем.  Те, що ринок землі потрібно запустити – очевидний факт, втім, до цього має бути перехідний етап», – сказав  Анатолій Кінах.

    Президент УСПП назвав, як мінімум, 5 завдань, які потрібно вирішити перед скасуванням мораторію: завершення земельного кадастру, затвердження генпланів розвитку населених пунктів на середньостроковий період, визначення перспективних інвестиційних проектів держави, прийняття програми підтримки родючості сільськогосподарських земель, напрацювання політики щодо допуску на ринок землі іноземців (з можливим обмеженням їх участі на перших етапах).

    «Запускати ринок без цих кроків – ризиковано», – переконаний Анатолій Кінах.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.