У першому кварталі 2019 року молочний ринок характеризувався скороченням виробництва експортоорієнтованих продуктів - масла, сухого збираного молока, а також сирів.
Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, обсяг виробництва масла за три місяці скоротився на 18% і склав 19 тис. тонн, тоді як збираного молока було насушено на 7,2% менше - 5,3 тис. тонни.
Виробництво сиру твердого за рік скоротилося на 2,3% та склало 22 тис. тонн, обсяг плавлених сирів скоротився на 4,1% - до 23,4 тис. тонн.
“Варто зазначити, що це відбувається через зниження експортних цін на молочні продукти. До прикладу, середня ціна кілограма масла в березні минулого року була 4,2 $/кг, тоді як в аналогічний період поточного року вартість складала - 4,11 $/кг. Сир подешевшав за рік на 2,1% - до 3,7 $/кг продукції", - зауважила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.
За її словами, дещо кращі показники по сухому цільному молоку - 3,6 тис. тонн, що на 10,6% більше, ніж в минулому році.
Виробництво казеїну та казеїнатів за три місяці поточного року зросло на 4,8% - до 661 тонн . Виробництво сироватки, навпаки, скоротилося на 7,2%, до 15 тис. тонн.
Виробництво питного молока жирністю більше 1% від початку року зросло 5,4% та склало 123,4 тис. тонн. Варто підкреслити, що молоко жирністю 3,2% на кінець квітня на полицях магазинів в середньому коштувало 30,86 грн/кг, що на 8,9% вище ціни минулого року.
Обсяг виробництва кефіру, сметани та інших сквашених молочних продуктів за цей період скоротився на 1,8% - до 68,1 тис. тонн, обсяг йогуртів, навпаки, зріс на 9,7% та склав 32,6 тис. тонн.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua