Протягом 2018 року виробництво харчової продукції в Україні знизилося на 1,9%, тоді як ціни виробників та споживчі на цю продукцію зросли відповідно на 9,6% та 11,5%.
Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Української аграрної конфедерації, найбільше скоротилися обсяги виробництва цукру - на 14,6%, що могло статися внаслідок зниження обсягів виробництва цукрових буряків на 12%, і падіння як внутрішніх (на 16% знизилися споживчі ціни і на 21,1% - виробників), так і зовнішніх цін на цукор.
Крім того, спостерігається зниження виробництва продуктів борошномельно-круп'яної промисловості на 7,6%, хліба, хлібобулочних та борошняних виробів - на 4,9%.
Змогли втримати позиції виробники продукції тваринництва. Так, обсяги виробництва молочних продуктів (+0,2%), а також м'яса та м'ясних продуктів (+0,9%) майже не змінилося, що може бути пов'язано з відносно стійким попитом на внутрішньому ринку.
Також на 9,6% зросли обсяги виробництва шоколаду, какао та цукрових кондитерських виробів, що в більшій мірі пов'язано зі зростанням обсягів реалізації вітчизняних ласощів за кордон, тоді як внутрішній ринок почала заполоняти імпортована продукція. Так, наприклад, експорт шоколаду в 2018 році зріс на 3,9% , тоді як імпорт - на 36,8%.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua