• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прибутковість виробництва молока в Україні в листопаді зросла на 8,4%
    Опубликовано: 2018-12-09 13:01:13

    Третій місяць поспіль Український молочний індекс (УМІ) демонструє впевнене зростання на фоні падіння світових молочних індексів.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на економіста інвестиційного центру ФАО Андрія Ярмака, в листопаді він зріс на 8,4%, а за три місяці - вже на 28,5%.

    За його словами, попри зростання протягом останніх трьох місяців, УМІ в листопаді 2018 року все ще був на 13,2% нижчим, ніж в листопаді 2017 року і на 10,3% нижчим, ніж в середньому за останні сім років для цього місяця. Крім того, загальний УМІ за 11 місяців 2018 року був нижчим за минулорічний на 14,4% та меншим за середній на 7,4%.

    “Отже, не зважаючи на зростання УМІ протягом останніх місяців, поточний рік точно не буде дуже прибутковим для виробників молока”, - зауважив експерт.

    За його словами, відмінність зростання УМІ в листопаді від попередніх двох місяців полягала в тому, що воно відбувалося, передусім, завдяки зростанню закупівельної ціни на молоко, а в попередніх місяцях - за рахунок здешевлення кормового раціону. Хоча в листопаді раціон знову подешевшав на 1,5%.

    "Зростання на 8,4% в листопаді 2018 було трошки кращим, ніж рік тому, але досить стандартним для цього місяця року. Отже, ніяк ми не позбавимося цієї сезонності в молочному бізнесі", - зазначив Андрій Ярмак.

    Він підкреслив, що взимку переробники змушені піднімати ціну, відчуваючи дефіцит сировини, навіть коли міжнародні ринки падають. Це означає, що системні експортери, якщо вони мають контракти, фактично взимку можуть працювати без прибутку.

    Наприклад, у листопаді на світовому ринку відбувалося зниження цін на всі основні товари. Найбільше - майже на 12% подешевшало масло, що є рушієм молочного експорту. Ціни на сир впали на 4,5%, а на білок - майже на 1%.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.