Паралельно з вирощуванням традиційних пшениці та кукурудзи, вітчизняним аграріям радять звернути увагу на сегмент нішевих культур, таких як нут.
Про це пише pro-consulting.ua.
Розроблена фахівцями українській Асоціації виробників і споживачів бобових програма передбачає популяризацію нуту в Україні та триразове збільшення його посівів до 2020 року. В результаті, повинні вирости не тільки експортні поставки, а й внутрішнє споживання цієї культури
Наразі стримуючим фактором вирощування культури є незвично низька для українських аграріїв середньосвітова врожайність культури (менше 1 т/га). Тим часом коли інші види зернових і зернобобових значно обганяють нут за цим показником.
Для прикладу середня врожайність в Україні квасолі становить 1,5 т/га, гороху — 3,13 т/га, пшениці — 4,21 т/га. Однак, на думку фахівців, відставання нуту по врожайності може бути скорочене в умовах південних регіонів нашої країни. Тут його можна збирати до 2,5-3 т/га, що в поєднанні з високою ринковою вартістю послужить джерелом підвищеної рентабельності підприємства.
Створити господарство з вирощування нуту на площі 200 га можна по бізнес-плану, написаному аналітиками Pro-Consulting. Крім безпосередньо посівів, в складі підприємства будуть знаходитися: зерносховище для зерна, гараж для техніки, складські приміщення для матеріалів, комплектуючих, інвентарю; транспортні засоби; обладнання, для проведення польових робіт і первинної обробки зерна. Загальна сума інвестицій складе €430 тис.
Згідно з проведеними по бізнес-плану розрахунками, щороку дане підприємство зможе експортувати до 400 тонн нуту на суму €300 тис. Рентабельність продажів складе 52%, що означає отримання 52 центів чистого прибутку з кожного євро доходу.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua