• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ГПУ "Полтавагазвидобування" удосконалило сайклінг-процес на Тимофіївському родовищі
    Опубликовано: 2005-09-09 13:29:00
    Газопромислове управління "Полтавагазвидобування" ввело в експлуатацію нову установку для поглибленого вилучення вуглеводів на Тимофіївському нафтогазоконденстному родовищі. Про це повідомив головний інженер ГПУ "Полтавагазвидобування" Іван Хомич. Нині на установці здійснюються пусконалагоджувальні роботи. В жовтні-листопаді 2005 р. відбудеться урочисте відкриття установки, під час якого заплановано приїзд Президента України Віктора Ющенко.
    Основним продуктом Тимофіївської установки є скраплений газ та газовий бензин. У результаті запуску установки на родовищі кількість скрапленого пропан-бутану досягне 64 тис. т на рік, а стабільного газового бензину - 46 тис. т на рік.
    Тимофіївське родовище вирізняється високим змістом газоконденсату і його розробка без застосування сайклінг-процесу була б неефективною. "Укргазвидобування" - єдина компанія в СНД, яка успішно впроваджує даний процес. В червні 2003 року на Кулічихинському родовищі Полтавщини (Котелевський район) було введено в експлуатацію першу установку сайклінг-процесу.
    Довідка: ГПУ "Полтавагазвидобування" входить до складу "Укргазвидобування", дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України". У січні-серпні 2005 року валовий об'єм продукції ГПУ "Полтавагазвидобування" склав 449,1 млн. гривень - 102% до відповідного періоду 2004 року. Загалом, з початку 2005 року ГПУ "Полтавагазвидобування" ввело в експлуатацію 12 нових свердловин. До кінця 2005 року ГПУ планує видобути 5,08 млрд. куб. м природного газу; 532 тис. т газового конденсату та 49 тис. т нафти; капітально відремонтувати 56 свердловин та пробурити 16 нових; а також освоїти капіталовкладень на суму 680 млн. гривень. З початку року вже освоєно 384,6 млн. гривен капіталовкладень, в т.ч. на експлуатаційне буріння – 126,4 млн. гривен, розвідувальне – 144,1 млн. гривен та капітальне будівництво – 76,1 млн. гривень.
    Мета сайклінг-процесу - за допомогою поршневих і відцентрових машин освоїти максимум пропан-бутанових фракцій газу. Спочатку в родовище закачується сухий газ по нагнітальних свердловинах. У шарах родовища цей газ насичується конденсатом і піднімається на поверхню вже експлуатаційними свердловинами. Потім на спеціальній установці комплексної підготовки газу, його відокремлюють від газоконденсату, перероблюють, очищують та осушують від води та зайвих домішок.
    Прес-центр НАК “Нафтогаз України"
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.