У рамках співпраці Асоціації «Свинарі України» та Міністерства сільського господарства США в Україну завітали експерти-дорадники, професори Університету Пердью (Purdue University, штат Індіана) для здійснення аудиту біобезпеки свиноферм та м’ясопереробних підприємств, а також з перевіркою вітчизняних господарств за американською системою контролю якості свинини PQA Plus.
Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».
Зазначається, що для реалізації даного проекту була розроблена низка опитувальників. Програма стартувала цього понеділка і триватиме впродовж двох тижнів. Експерти вже відвідали господарства у Чернігівській області.
«У США вже тривалий час діє програма сертифікації для свинарів PQA Plus. Її розробили на основі принципів НАССР, які діють для переробників. Мета програми — довести, що продукція харчування, яка потрапляє на полиці магазинів — якісна та безпечна на всіх етапах виробництва, зокрема й первинного», — говорять в асоціації.
Відтак, вирощування свиней має відповідати принципам біобезпеки та благополуччя тварин. В цілому, програма PQA Plus орієнтована на споживачів, їх упевненість у якості та безпечності продукції.
«В Україні відповідної системи немає, тому і запросили фахівців зі США, оскільки шукаємо механізми популяризації вітчизняного продукту. Наша мета — щоб споживач був упевнений, що вироблена в Україні свинина — якісна і надавав перевагу їй. Про результати аудитів, наскільки вітчизняні свиногосподарства готові до її імплементації та відповідають вимогам програми експерти розкажуть під час Х Міжнародного конгресу „Прибуткове свинарство“», — розповіли в Асоціації «Свинарі України».
За результатами тестування програми в Україні є ідея створити онлайн опитувальник, щоб кожен виробник зміг швидко оцінити рівень біобезпеки свого господарства.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua