• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сучасні тренди землекористування в Україні та їх вплив на ефективність агробізнесу
    Опубликовано: 2018-02-23 15:02:14

    Українська аграрна конфедерація завжди перебуває в авангарді актуальних тем, які допомагають розвиватись вітчизняному АПК. Після круглого столу, присвяченого проблемі інвестування та кредитування агробізнесу, УАК ініціювала та організувала круглий стіл «Сучасні тренди землекористування в Україні та їх вплив на ефективність агробізнесу», який учора завершився в Міжнародному виставковому центрі, де нині тривають агропромислові виставки під девізом  АгроВесна-2018.

    Вітаючи учасників заходу, який зібрав  представників влади, відомих науковців та експертів  у галузі с/г господарства, з відкриттям конференції, народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко наголосив: наша  земля  є найкращою в світі й лише від нас залежить, наскільки ми ефективно зможемо розпорядитись цим дорогоцінним ресурсом.  Він зупинився на сучасних трендах землекористування, які нині популярні у світі. Зокрема, на заміну такого тренду як пресіжинг фармінг, який використовує супутникову навігацію у с/г виробництві, приходить діджитал фармінг. Ця система управління аграрним виробництвом ґрунтується на досягненнях високих технологій. Утім,  ІТ-технології через оптимізацію процесу виробництва   несуть і загрози втрати робочих місць. Але новий економічний уклад  дає нові економічні можливості. Зокрема, такої кількості високих технологій, як нині використовують у агросекторі вертикально інтегровані підприємства, немає навіть на наших відомих машинобудівних заводах. Враховуючи це, Україні варто індустріальний і аграрний розвиток ставити на один рівень.

    Окремо Леонід Козаченко зупинився на необхідності інвестування та кредитування агробізнесу. Зокрема,  на важливості державної підтримки дрібних с/г виробників, створення фінансової інституції другого рівня, або іпотечних банків та розвитку механізму подвійної застави, що допоможе здешевити кредити для агробізнесу.

    Заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета закликав усіх присутніх берегти українську землю. Бо вона є  не засобом с/г виробництва,  а основою життя для українського селянина та української держави.  

    - Власником землі має бути той, хто на ній живе, обробляє та береже. Але фермери проти відкриття ринку землі. Їх лякає, що вони не зможуть купити ділянку через брак фінансового ресурсу. Натомість,  у нинішніх реаліях  зробити всіх  власниками землі  важко. На жаль, не всі вітчизняні банки погоджуються надавати кредити фермерам через відсутність або застави, або кредитної історії.  Але нині пріоритетом для держави є підтримка саме дрібного с/г виробника, тому ми робимо все можливе, аби у нас ефективно запрацювала  фінансова установа, яка б гарантувала фермерам кредити.  У цьому році  500 млн грн держпідтримки будуть спрямовані на здешевлення кредитів. А вже влітку з них 100 млн буде виділено винятково для новостворених господарств. Кошти розподілятимуться через державний фонд підтримки фермерів, - зауважив Віктор Шеремета. Він переконаний: в Україні таки буде ринок землі, а у с/г виробництві й надалі впроваджуватимуться ноу-хау. У цьому переконує виставка АгроВесна, на якій кожного року презентуються новітні покоління с/г техніки та технологій.

    Під час конференції генеральний директор УАК Павло Коваль  розповів про результати діяльності сільськогосподарських підприємств різних розмірів, які були отримані під час досліджень Української аграрної конфедерації. Цього разу Павло Коваль акцентував увагу на ефективності використання землі досліджуваними підприємствами. Йшлося також про родючість грунтів,  фінансово-економічні аспекти землекористування, правові аспекти земельних відносин, систему сервісів Держгеокадастру, аспекти кліматичних змін для агробізнесу, особливості землекористування в органічному виробництві. Власною практикою ефективного землекористування поділились представники потужних компаній та агрохолдингів, які є членами Української аграрної конфедерації.

    Незабаром на сайті УАК з’являться основні тези виступів спікерів конференції «Сучасні тренди землекористування в Україні та їх вплив на ефективність агробізнесу», а також їхні презентації.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.