Неподалік Херсону в селі Степанівка працює невеличке виноробне господарство «Курінь», яке на 50 га вирощують близько 10 сортів винограду, з якого виробляють 16 найменувань винної продукції.
Унікальне сполучення херсонського сонячного клімату та особливостей ґрунту дозволяє вирощувати як звичні для зони півдня сорти так і виноград який переважно росте лише у Криму.
Особливою відмінністю урожаю винограду у господарстві Миколи Халупенка є високий рівень вмісту цукру у ягодах. В одному з перших урожаїв садівника вміст цукру складав 30%.
За словами Миколи Халупенка, директора господарства «Курінь», цьогорічна посуха в регіоні навпаки позитивно відобразилась на теперішньому врожаї, адже для винограду головне кількість врожаю, а його якість. Через це деякі садівники спеціально штучно знижують урожайність культури.
«Звичайно, рік був непростим, була сильна спека, доводилось більше поливати, але загалом саме такі умови є найкращими для отримання високої концентрації цукру. Зберемо весь врожай – побачимо, сподіваюсь, що рік буде хорошим», — додає садівник.
Наразі на плантаціях розпочалось збирання винограду класичного сорту Шардоне, який одним з перших у господарстві досягає зрілості. Крім шардоне, тут вирощують білі сорти винограду — рислінг, ркацителі, іршаї, одеський мускат, червоні — каберне, мерло, сапераві, рожевий траминер та інші.
superagronom.com