• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна може втратити експортні ринки цукру
    Опубликовано: 2017-06-29 12:40:11

    Зі скасуванням квот на цукор Європейським Союзом з 1 жовтня 2017 року Україна може втратити ринки експорту.

    Він зазначив, що зі скасуванням квот на цукор ЄС українських виробників чекають значні зміни. Європейські цукрові заводи зосередяться на збільшенні обсягів виробництва цукру – десь до 18-19 т/рік, – і потреба в експорті фактично відпаде. Експортери, які раніше постачали цукор до ЄС, почнуть шукати нові ринки збуту, конкуруючи з українськими виробниками. Зокрема, експортери з Азії (Ямайка), постачають на зовнішні ринки тростинний цукор, ціна якого значно нижча за український з цукрового буряка.

    Експерт додав, що втраті Україною експортних ринків цукру сприяють і внутрішні зміни, які відбудуться в найближчий рік-два в країні. Мова йде про зростання орендної плати на землю, потенційну відміну мораторію на продаж землі та здорожчання енергоресурсів. Крім того, собівартість вітчизняного цукру підвищиться ще й через ріст заробітних плат, заявлений урядом.

    «Оскільки український цукровий ринок – профіцитний, цукор збуватимуть всередині країни, отже, ціна на нього падатиме. Зараз це 14,8 грн/т, а може знизитися, за нашими прогнозами, до 12,5 грн/т. Значить, впаде й рентабельність заводів: ті, які не мають власної сировинної бази або чиї показники витратні, будуть закриті», – додає Фесюк.

    За його словами, наразі в Україні діє 42 заводи, а в перспективі двох-трьох років може лишитися вдвічі менше. За цей період вдвічі зменшиться й кількість працівників, задіяних у цукровій галузі: зі 100 тис. робітників залишиться лише 50 тис. Адже зараз в Україні кожні 100 т буряка обробляє 8 робітників тоді, коли в ЄС – 4 людини на 100 т буряка.

    Він також повідомив, що скасування квот на цукор в ЄС означає й прихід на український ринок європейських виробників, чий цукор і якісніший, і дешевший. Незважаючи на те, що ціна на сировину в Україні нижча за європейську, продуктивність вітчизняних виробників поступається: в Україні отримують 47 т цукру з га, а в ЄС – 72 т цукру з га.

    «Українським виробникам доведеться, перш за все, підвищувати енергоефективність та зменшувати енергозалежність виробництва. Наразі більшість заводів використовують дорогий та нестабільний в поставках природній газ. Єдиний вихід із ситуації – перехід на альтернативні джерела енергії. Такий крок дозволить знизити й собівартість цукру», – пояснює Фесюк.

    agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.