У травні 2017 року середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (МПК) становила: для працездатної особи ― 1 458 грн, або 87% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення; для особи, яка втратила працездатність ― 1 127 грн, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.
Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб (ЕДК).
У абсолютному вимірі, у травні 2017 року порівняно з квітнем 2017 року, вартість МПК суттєво зросла: для працездатної особи ― на 94 грн (+6,9%), для непрацездатної особи ― на 70 грн (+6,6%).
У останньому місяці весни відбулося подорожчання 7 із 11 груп продовольства, за якими розраховується МПК. Найвищий абсолютний та відносний приріст вартості другий місяць поспіль зафіксовано на плодоовочеву групу. Так, фрукти додали до вартості місячного набору 36,67 грн (+36,1%), овочі ― 40,11 грн (+28,2%).
Водночас у травні продовжили дешевшати яйця, а їх вартість у МПК знизилась на 2%. Також зниження вартості відмічалося у групах: «олія та рослинні жири» ― на 0,5% та «інші» ― на 1,2%.
У структурі вартості МПК у травні найбільш витратною залишається молочна група (389 грн, або 26,7% від загальної вартості кошика). Другу позицію зберігають витрати на м’ясні продукти ― 313 грн (21,5%), а третя належить групі «овочі та баштанні» (183 грн, або 12,5%).
Зазначається, що у травні група «фрукти і ягоди» додала два відсоткових пункти, що відтіснило групу «хліб та хлібопродукти» на п’яту позицію. Найменшу частку у структурі витрат у межах МПК займають групи «яйця» (1,3%) та «олія і рослинні жири» (1,9%).
Загалом, за розрахунками ЕДК, з початку 2017 року фактична вартість МПК зросла: для працездатної особи ― на 224 грн, або на 18,2%; для особи, яка втратила працездатність ― на 178 грн, або на 18,8%.
Частка витрат на МПК у величині прожиткового мінімуму українців перевищує 85%.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua