• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Лютий квітень: як уникнути збитків від примх природи
    Опубликовано: 2017-05-28 17:47:10

    Останнім часом Україну лихоманить від капризів природи. Різке похолодання та заморозки стали справжньою несподіванкою для садоводів, які сумно оглядають свої засипані снігом розквітлі дерева. Прогноз експертів невтішній - арктичний холод посеред білого весняного цвіту призведе до втрати понад 30% врожаю плодових.

    Голова правління Дніпропетровського обласного об'єднання садівників і городників Віктор Прасіл зазначає, що похолодання дуже погано впливає на фруктові дерева, які вже цвітуть.

    "Квіткові фертильні бруньки перетворюються в вегетативні. Простіше кажучи, вони стануть стерильними, плодів не дадуть - влітку на деревах виростуть тільки листя. Взагалі-то на квітку може негативно вплинути температура нижче +14°С, а при -1°С квітка однозначно гине, якщо до цього часу вона вже сформувалася. Якщо ж температура опускається до -4°С, на абрикосах і персиках опаде навіть листя", - зазначив він.

    В Укргідрометцентрі переконані, що врожай на деревах, які вже розквітли, нічого не врятує, і прогнозують втрату до 30% врожаю.

    "Найбільш несприятливі погодні умови для плодових. Цього року раннє масове цвітіння абрикоса, ранніх сортів вишень, груш розпочалося практично по всій території України, та інтенсивні заморозки, зниження температури до -1 -4 пошкодили плодові. Втрати становитимуть 30% - однозначно. Плодові, що цвітуть, найбільше постраждають у західних та північних областях", - запевняє керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

    Читайте також: Фінансова стабільність: мінімізація ризиків для фруктових насаджень і виноградної лози
    "Фруктові дерева, квіти на яких вже розпустились – вишні та абрикоси, як не прикро, постраждають. Тобто, простіше кажучи, усе, що зараз квітне, постраждає від такого температурного шоку та снігу", - каже заступник директора Інститут зернових культур, професор Михайло Шевченко.

    «Вплив погодних ризиків і зміни клімату з кожним роком тільки посилюється, що за останній час принесло багатомільйонні збитки аграріям у всьому світі. Агрострахування  ж передбачає відшкодування збитку в результаті таких подій, як весняні заморозки, який приніс цьогорічний квітень. Застрахувавши врожай завчасно від різних подій, викликаних кліматичними, біологічними, техногенними причинами, протиправними діями та ін., в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку», - зазначає експерт страхового ринку, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.

    Читайте також: Як забезпечити стабільний дохід при вирощуванні овочів

    «В компанії «Агрориск» існує програма страхування фруктів і винограду на випадок недобору врожаю, або його загибелі. Страхова виплата (компенсація) розраховується як різниця між вартістю фактично отриманого врожаю і застрахованої вартості, виключаючи франшизу. Розмір франшизи встановлюється у процентному відношенні до загальної страхової суми і складає 10% або 20% від загальної страхової суми. Основою для визначення вартості є узгоджена між Страховиком і Страхувальником вартість одного кілограма винограду / фруктів при підписанні договору»,- зазначає Володимир Юдін.

    Він зауважив, що страхування пропонується для юридичних осіб по всій території України.

    Читайте також: Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування

    «Звичайно, передстраховий огляд і визначення збитку по кожному застрахованому ризику є обов'язковим. Оповіщення страхової компанії про настання страхової події повинно бути представлено протягом 3 днів з моменту настання події. Також завжди необхідно отримувати довідки на найближчій метеостанції для підтвердження погодних умов, що призвели до втрати врожаю», - уточнює гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.

    Читайте також: Як обрати надійного страхового партнера

    «Компанія «Агрориск» вже багато років працює на ринку агрострахування року і є першим незалежним постачальником послуг в Україні, який спеціалізується на управлінні сільськогосподарськими ризиками. При формуванні та впровадженні програм агрострахування ми завжди враховуємо думку агровиробника. Позиція компанії «Агрориск» по компенсації збитків завжди залишається твердою - якщо має бути виплата, то вона відбувається», - підкреслив Володимир Юдін.
     

    «Агрориск».

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.