• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Буковині заморозки не нашкодили озимим, проте вплинули на майбутній урожай плодових і горіхів
    Опубликовано: 2017-04-28 18:01:45

    На Буковині протягом 17-18 квітня спостерігались заморозки на поверхні, але їх інтенсивність не досягла небезпечного значення, оскільки більшість сільськогосподарських культур, які були посіяні ще не зійшли, а ярий ячмінь, що знаходиться у фазі утворення вузлових коренів, пошкоджується за температури нижче -7-9°C.
    Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

    З 19 по 22 квітня по області спостерігалось зниження мінімальної температури на поверхні ґрунту і в повітрі до 0-3°C, в горах до -6°C та опади у вигляді дощу з переходом у мокрий сніг, в горах — сніг. Таке зниження температури не завдало шкоди озимим культурам.

    Також короткочасні заморозки до -3-4°C у фазі сходів витримують соняшник (у фазі утворення листка — до -6°C морозу), цукрові буряки, горох та соя (у фазу трьох справжніх листків вона є критичною і може призвести до загибелі сої).

    Для плодових культур небезпечною є мінімальна температура повітря -3-4°C, при яких вже відчутне пошкодження і навіть можлива їх загибель. Крім того, ступінь пошкодження плодових залежить від фази їх розвитку та сорту. Наразі кісточкові знаходяться у фазі цвітіння, а зерняткові ще у фазі рожевого бутона. Оскільки кісточкові (вишня, черешня, слива, персик, абрикос) менш стійкі до холодних температур, то імовірність їх пошкодження вища, аніж у зерняткових (яблуня, груша).

    За оперативними даними по області місцями в Сокирянському, Новоселицькому, Хотинському, Заставнівському, Глибоцькому, Сторожинецькому, Кіцманському районах спостерігались заморозки та зниження температури повітря від 0°C до -3°C, що могло негативно вплинути на окремі культури, переважно плодові насадження та горіхові дерева. Стан сільгоспкультур та плодових насаджень можна буде оцінити після проведення їх обстежень та стабілізації температури.

    superagronom.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.