• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Для великих агрохолдингів ринок землі вже існує
    Опубликовано: 2017-04-15 18:08:03

    Ринок землі вже існує тільки у викривленому вигляді для 2/3 від загального об’єму сільгоспземель та без будь-яких обмежень для 1/3 сільгоспземель. Про це повідомляє на своїй сторінці Facebook народний депутат Верховної Ради Павло Різаненко.

    «На сьогодні в Україні приблизно 42 млн га с/г-землі, з яких 27 млн га – це розпайована земля в приватній власності під мораторієм на купівлю-продаж (ті самі 2/3), 10 млн га – в державній власності не під мораторієм та 5 млн га – в приватній власності не під мораторієм. З державної власності щороку вибуває в приватну (через реалізацію безоплатного права на приватизацію 2 га для ОСГ) біля 150 тис. га, з яких біля 50 тис. га тут же перепродається. Тобто для 5 млн га, а загалом потенційно для 15 млн га, діє ринок без будь-яких обмежень (можна купувати, продавати, заставляти, дарувати і т.д.)», – пише він.

    За його словами, викривлений ринок для 27 млн га (7 млн власників, з яких 1,5 млн померлі) існує у вигляді продажу корпоративних прав юросіб, які заключили довгострокові договори оренди з пайовиками (до 49 років) та угоди про успадкування. Таким чином по своїй суті передається право власності. Всім операторам ринку відомо, скільки коштує таке корпоративне право оренди – в середньому $300 за га. Таким чином можна навіть сьогодні порахувати вартість землі на викривленому квазі ринку просумуваши капіталізовану оренду та вищезазначені $300. Нормативна оцінка ріллі на сьогодні 31 тис. грн, нехай застосуємо максимальну орендну ставку 12%, тоді річна оренда 3,7 тис. грн або $140 по сьогоднішньому курсу. Капіталізуємо по ставці вартості капіталу від 15% до 20%, отримаємо від $700 до $930 за сотку + $300 за корпоративні права і маємо вартість с/г-землі на викривленому ринку від $1000 до $1230 за 1 га.

    Цей «ринок» вже існує і працює – він вигідний саме агрохолдингам, бо їм це право "власності" обходиться в $300 сьогодні, а решта буде сплачуватись в майбутньому у вигляді оренди (більш того, це буде менша сума, так як люди вмирають і до орендарів переходить вже формальне право власності, після чого не потрібно платити оренду). Перша роблема такого "ринку" в тому, що він викривляє конкурентне поле, великі холдинги мають ресурси та можливості структуризувати та організувати "укладання угод" з тисячами пайовиків, а якраз потенційні малі та середні фермери одразу в менш вигідному становищі. Ну і основна проблема цього "ринку" в тому, що сама земля безпосередньо не може бути використана як застава для отримання фінансування. Тобто він не вирішує головну проблему – інвестицій в с/г для малого та середнього фермера про якого так "турбуються" популісти», – розповідає Різаненко.

    agropolit.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.