• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна нарощуватиме виробництво та експорт сої до ЄС, - Ковальова
    Опубликовано: 2017-04-14 16:40:19

    Сільгоспвиробники зацікавлені як у збільшенні виробництва сої та соєвої продукції, так і у нарощуванні її експорту до країн Європейського Союзу. Про це повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час прес-конференції «Якісним продуктам та сталому агровиробництву в Україні бути! Європейці розвиватимуть органічне та вільне від ГМО виробництво», яка була організована Міжнародною асоціацією «Дунайська соя» і Австрійською агенцією з розвитку (ADA).
    «Вирощування сої має позитивний ефект для сільського господарства України, оскільки ця культура — ідеальна для сівозміни практично всіх зернових культур. Крім того, соя та соєва продукція, особливо соєвий шрот, користується попитом на європейському ринку, а Україна може стати одним із її основних постачальників. Виходячи з цього, українські виробники зацікавлені в подальшому розширенні виробництва сої в Україні», — зауважила Олена Ковальова.
    В 2016/17 МР в Україні з площі 1,9 млн га було зібрано 4,3 млн. т сої, що є рекордним показником за роки незалежності. Середня урожайність склала 23,1 ц/га та є найвищою за останні 27 років. Мінагрополітики та експерти галузі прогнозують зростання в наступному М/Р посівних площ під сою на 100–200 тис га та, відповідно, врожаю сої на 10–13% в порівнянні із поточним періодом.
    «Наразі майже 40% сої, що виробляється в світі — експортується. З урахуванням експорту продуктів переробки сої (соєвий шрот) на експорт припадає понад 55% світового виробництва сої», — зазначила Олена Ковальова.
    Незважаючи на достатньо коротку власну історію з культивації сої, Україна спромоглася за останні 10 років зробити значний прорив. За прогнозами USDA, в поточному 2016/2017 сезоні Україна вийшла на 8 позицію в рейтингу світових виробників сої, а серед найбільших експортерів сої Україна є сьомою з часткою в світовому обсязі торгівлі близько 2%.
    «Окремо слід відмітити перспективність експорту органічних соєвих бобів з України. За оцінками експертів, у 2016 році він становив понад 11 тис. т, а середня ціна на 50–70% більша за ціну на сою традиційного виробництва. Частка ЄС в експортних поставках української органічної сої перевищує 80%», — відмітила заступник Міністра.
    Довідково:
    Основними світовими експортерами сої є Бразилія, США, Аргентина, Парагвай та Канада.
    Основними світовими імпортерами сої є Китай (імпортує 63% світового обсягу) та ЄС (10% світового обсягу). Також крупними імпортерами сої є Мексика, Японія, Таїланд, Тайвань, Індонезія, Єгипет, Іран, Росія, Туреччина.
    В 2016 році з України було експортовано 2,7 млн т соєвих бобів на суму 985,5 млн $, за середньою ціною 360 $/т. На ТОП-5 найбільших імпортерів української сої припало більше 90% всіх експортованих обсягів: Єгипет — 31%, Туреччина — 28%, Іран — 15%, ЄС-28 — 14%, Ліван — 4%. Зовнішні поставки зростають швидкими темпами, сукупний темп річного зростання за 2012–16 роки — 17%.
    В 2016 році з України було експортовано 335 тис. т соєвого шроту на суму 116,4 млн $, за середньою ціною 348 $/т. На ТОП-5 найбільших імпортерів українського соєвого шроту припало близько 80% всіх експортованих обсягів: ЄС-28 — 22%, Білорусь — 19%, Грузія — 17%, Туреччина — 12%, Індія — 8%.
    Протягом 2012–16 років Україна поставляла соєві боби в 23 країни. Середньорічне зростання за 2012–16 роки — 118%.

    agroperspectiva.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.