• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кредити аграріям: кому та на яких умовах банкіри готові давати гроші
    Опубликовано: 2017-03-27 18:32:32

    За даними НБУ, в 2016 році основною статтею українського експорту була агропродукція та харчі: 15,25 млрд дол або 45,4% усього експорту товарів (в 2010 році - 21%, або 9,94 млрд дол). За даними Держстату, торік частка агросектору у ВВП склала 11,7% (у 2010-му – 7,4%). Торішній урожай зернових був рекордним за роки незалежності – 66 млн тонн.
    Чимало економістів досить скептично оцінюють зростання питомої ваги сільського господарства в українській економіці, з огляду на те, що це відбувається на фоні й унаслідок «стиснення» промисловості (війна Росії проти України в т.ч. на Донбасі лише пришвидшила цей процес).
    Натомість аграрії акцентують на можливостях підвищення продуктивності АПК, поглиблення переробки (щоб в т.ч. експортувати товари з вищою доданою вартістю) і технологізації галузі за підтримки ІТ-сфери, яка стрімко розвивається в Україні (кооперація ІТ та АПК може створити продукти й технології,які будуть цікаві й для зовнішніх ринках). Крім того, питання доступності якісних екологічно чистих харчів досі актуальне не лише для країн третього світу. В України ж є об’єктивна перевага – хороші сільгоспугіддя, чим гріх не користуватися.
    Одна з ключових проблем (але далеко не єдина), яка стримує розвиток агросектору, – це нестача дешевих довгих кредитів. Причини відомі – повільні реформ в роки незалежності, періодична глибока девальвація з наступним стрибком інфляції, катаклізми в банківській системі, проблеми із захистом прав кредиторів і т.д. Однак ринок агрокредитування живий, причому – всупереч гучним банкрутствам останніх років («Мрія», «Креатив», ТАКО тощо). Більше того, банкіри запевняють, що вказані історії – швидше виняток з правила.
    За словами Миколи Волкова, керівника з питань розвитку корпоративних проектів та партнерства «Райффайзен Банку Аваль», рівень дефолтів у цьому банку за кредитами, виданими агроклієнтам, за останні 3 роки близький до нуля і більшою мірою пов‘язаний з суб’єктивними факторами. При цьому агроклієнти, які стали проблемними на початку 2014 року в зв’язку з подіями на сході України, продовжують обслуговувати борг та знижувати його.
    «Ситуація із «Мрією», «Креативом» і т.д. стимулювала кредиторів до здійснення більш детального аналізу діяльності та фінансової звітності потенційних позичальників, - зауважує Дмитро Татарко, начальник управління по роботі з підприємствами АПК "Укрексімбанку". – Сьогодні міжнародні кредитори відновлюють довіру до України та продовжують фінансування агрохолдингів, підтвердженням чого є, наприклад, випуск єврооблігацій «Кернелом», укладання угод про фінансування між «Нібулоном» та Європейським інвестиційним банком тощо».
    На думку банкірів, суттєвий імпульс для агрокредитування надасть запуск ринку землі.
    «Це не просто умова МВФ для продовження програми розширеного фінансування нашої країни, але й у т.ч. можливість для використання земельних ділянок як забезпечення під позики, що знизить ризики агрокредитування. Звісно, зняття мораторію на продаж землі не вирішить усіх нагальних питань, адже для розвитку галузі також необхідні держпрограми субсидіювання, навчання та ін. Проте інвестиції – це підвищення якості земель та агропродукції, це збільшення експорту, робочих місць, надходжень до держбюджету», - зазначає Андрій Мойсєєнко, заступник голови правління банку «Кредит Дніпро».
    Серед чинників, які гальмують ринок агрокредитування, банкіри виокремлюють, зокрема, проблему тінізації сільського господарства (оцінюється на рівні 20-40%).
    «Фактори, що впливають на цей аспект, - виключно в економічній площині: розмір податків і зміни в оподаткуванні, різниця курсів на готівкову й безготівкову валюту. На превеликий жаль, зараз більшим попитом у аграріїв користуються готівкові розрахунки. І цей попит зростає, коли різниця між курсами UAH/USD на готівковому та безготівковому ринках становить 0,5-2 грн», - констатує Максим Цимбал, заступник глави правління банку «Південний».
    «Багато підприємств обробляють землі, які вони не оформили документально, і там обертаються дуже суттєві суми готівкових розрахунків. Дуже часто це призводить до того, що на папері господарство виглядає не надто привабливо з точки зору кредитування, хоча по факту може мати значні прибутки. Проте «Кредобанк» обрав жорстку позицію – при аналізі підприємства до уваги приймаються виключно ті дані, які можна підтвердити документально. Хоча, звичайно, це інколи впливає на погоджену суму кредиту», - додає Євген Заіграєв, виконавчий директор напрямку корпоративного бізнесу та малого і середнього бізнесу «Кредобанку».
    Банкіри – про умови агрокредитування: пряма мова
    Микола Волков, «Райффайзен Банк Аваль»:
    «Частка агрокредитів в загальному портфелі нашого банку складає близько 40%. В 2017 році плануємо здійснювати значну підтримку агросектору, в т.ч. разом з партнерами – виробниками техніки та засобів захисту рослин.
    У своїй стратегії кредитування наш банк, в першу чергу, орієнтується на малих та середніх агровиробників, які за тривалий період співпраці зарекомендували себе як надійні позичальники.
    Основними критеріями при фінансуванні агропідприємств є:
    - успішний досвід ведення діяльності не менш ніж 2 роки;
    - позитивна кредитна історія і ділова репутація;
    - компанії з чіткою стратегією розвитку і диверсифікованими ризиками, які мають декілька спеціалізацій.
    Поряд із класичним кредитуванням банк пропонує для закупівлі засобів захисту рослин, насіння та міндобрив скористатися авальованим векселем. За 2016 рік Райффайзен Банк Аваль провалював векселі на 1,5 млрд грн. У 2017 році також пропонуємо агроклієнтам скористатися векселем під 1%, що стало можливим завдяки спільній програмі з компанією Bayer.
    Особливу увагу банк приділяє розробці спеціальних програм для фінансування інвестиційних потреб, спрощуючи агроклієнтам доступ до передової сільськогосподарської техніки та обладнання, проведення заходів із енергозбереження. Маємо партнерські програми з компанією John Deere, а також з виробниками інших брендів сільськогосподарської техніки – СLAAS, AGCO, KUHN, LEMKEN, СNH і BELARUS.
    Ми розробили та впровадили програми фінансування елеваторних комплексів з компаніями Варіант Агро Буд та AGI – Адепт Комплект. Основною перевагою такого співробітництва є пільгове фінансування клієнтів терміном до 5 років.
    Ставки фінансування залежать від терміну та власного внеску клієнта, але на сьогодні вони складають від 9 до 14% річних. У подальшому ми очікуємо поступове зниження ставок.
    Фінансування здійснюємо переважно в національній валюті, але у разі наявності експортної виручки можлива видача кредитів і в іноземній валюті».

    Дмитро Татарко, «Укрексімбанк»:
    «Укрексімбанк входить до п’ятірки найактивніших банків, які кредитують агросектор. Частка агрокредитів у загальному кредитному портфелі банку перевищує 20%.
    Ми пропонуємо аграріям фінансування як на поповнення оборотного капіталу (придбання виробничих запасів), так і на реалізацію інвестиційних проектів (придбання с/г техніки, обладнання для елеваторів, портових терміналів, будівництво річкового флоту тощо), у т.ч. з використанням експортно-імпортних операцій та за допомогою документарних розрахунків.
    Банк активно бере участь і у фінансуванні інвестиційних проектів для впровадження енергоефективних технологій, у т.ч. в межах спільних програм з МБРР, ЄБРР та ЄІБ.
    Укрексімбанк надає фінансування підприємствам АПК, які відносяться як до середнього і малого бізнесу, так і підприємствам, які належать до великих агрохолдингів. Банк охоче фінансує такі напрямки сільського господарства як вирощування, трейдинг, тваринництво та птахівництво. Також цікавим для банку є й інші галузі та сфери аграрного сектору економіки.
    Умови фінансування встановлюються індивідуально, виходячи із цілої низки бізнес-факторів. Сума кредиту визначається в залежності від загальної потреби позичальника в обіговому капіталі. При реалізації інвестиційних проектів однією з обов’язкових умов є розмір власного внеску – не менше 30%. Кредити на поповнення оборотного капіталу надаються терміном на 12-18 місяців, з урахуванням виробничого циклу позичальника, інвестиційні ж кредити надаються на термін до 5-7 років (залежно від терміну окупності інвестиційного проекту).
    Вартість кредитів визначається індивідуально, залежно від фінансового стану позичальника й терміну кредитування. Із 2016 року, на фоні зниження облікової ставки НБУ, відбувається зниження вартості фінансування, а за лініями міжнародних фінансових організацій Укрексімбанк має можливість надавати фінансування за ставками, які є нижчими від середньоринкових.
    Укрексімбанк застосовує класичні підходи до забезпечення за кредитами. Основний критерій – це покриття кредиту «твердим» забезпеченням на рівні не менш ніж 100%. Предметом застави/іпотеки можуть бути різні види забезпечення, у т.ч. нерухомість, транспортні засоби, товари в обороті та с/г продукція за подвійними складськими свідоцтвами, майнові права вимоги грошових коштів/товару за контрактом, корпоративні права та фінансова порука.
    В межах недостатності ліквідного забезпечення, що більш притаманно клієнтам АПК, а особливо малому та середньому бізнесу, Укрексімбанк може здійснювати фінансування під заставу зерна за подвійними складськими свідоцтвами.
    При прийнятті рішень щодо зміни умов кредитування, банк застосовує індивідуальний підхід до кожного з позичальників: з одного боку, враховує та аналізує потреби позичальників, а з іншого – здійснює ґрунтовний аналіз виробничих потужностей, їх реальну завантаженість, наявність сировинної бази тощо».

    Максим Цимбал, банк «Південний»:
    «Для нас агросектор є цільовим клієнтським сегментом. Частка агрокредитів в загальному кредитному портфелі складає близько 30%. На 2017 рік маємо великі плани щодо збільшення кредитного портфелю (близько 1,5 млрдгрн) в цілому і в агросекторі зокрема.
    В нашому портфелі багато клієнтів агробізнесу, як експортерів, так і тих, що займаються реалізацією на внутрішній ринок, як виробники, так і трейдери. Пріорітет один – якісний кредитоспроможний позичальник, якому потрібен якісний банківський сервіс.
    Маємо цілий арсенал фінансових інструментів для аграрного бізнесу: фінансування обігового та інвестиційного капіталу у формі кредиту, кредитної лінії, овердрафту, торгового фінансування (гарантії, акредитиви, аваль), лізингу, передекспортного фінансування.
    Попит на кредити та інструменти торгового фінансування з боку агробізнесу є дуже високим, незалежно від питомої ваги власних коштів в бізнесі.
    Розглядаємо проекти в сумі до 15 млн дол в екв. (максимальний ліміт з точки зору нормативів). Вартість залежить від багатьох факторів (фінансовий стан позичальника, забезпечення, цільове використання, кросс-продажу додаткових банківських продуктів) і знаходиться в діапазоні від 7% до 9% в іноземній валюті та від 18% до 20% в національній валюті. Строк залежить від цільового використання, ми готові розглядати проекти строком від 1 до 5 років.
    Можемо розглядати різноманітні варіанти застави – від нерухомості як основного виду забезпечення до комбінації різних варіантів нерухомого і рухомого майна позичальника.
    Стосовно ринку землі важко поки що робити прогнози, як воно буде, але і без цього чинника зрозуміло, що галузь буде розвиватися».

    Андрій Мойсєєнко, банк «Кредит Дніпро»:
    «Наш цільовий сегмент – це невеликі за розміром (від 500 до 5000 га) господарства. До сьогодні найбільш затребуваним сегментом серед банків лишаються агрохолдинги, тоді як невеликі сільськогосподарські підприємства не отримують у повному обсязі необхідне фінансування.
    Але наразі в українських фермерів доступ до банківського кредитування, очевидно, найбільший порівняно з представниками інших галузей економіки. І це зрозуміло: АПК рентабельний, він здатний генерувати прибуток навіть під час непростих для економіки періодів; завдяки перегляду та модернізації підходів до оцінки ризиків і залучення кваліфікованих експертів залежність цього бізнесу від погодних умов уже не є суттєвою перешкодою для фінустанов.
    При розробці програм агрофінансування малих та середніх фермерських господарств ми зіткнулися з тим, що деякі фермери не поспішають користуватися банківськими кредитними пропозиціями. Причому доволі високі на той момент ринкові ставки фінансування були далеко не першопричиною такої поведінки. Дуже часто агровиробники просто не хотіли «ризикувати», аргументуючи позицію нестабільною економічною ситуацією в країні, й були ладні економити на добривах, засобах захисту рослин, ремонті чи оновленні техніки. Тобто вони не інвестували не просто у розширення власного виробництва, але й у підвищення якості й збільшення врожаю.
    Наразі кон’юнктура кредитного ринку почала змінюватися. Зниження депозитних ставок впливає й на поступове зменшення вартості кредитів. Зокрема, упродовж минулого року ми знизили ставки за всіма різновидами кредитних програм для агровиробників у середньому на 5-6%. Й подібні тренди ми очікуємо й цього року.
    Також серед причин повільного розвитку кредитування невеликих сільгосптоваровиробників – складність в оперативному наданні кредитних коштів через територіальну віддаленість банку від фермерських господарств, все ще існуючий бюрократичний чинник у роботі фінустанов, які потребують занадто великих обсягів документації для того, щоб задовольнити заявку. А в агробізнесі тривалі процеси ухвалення рішень щодо кредитів неприпустимі. Наприклад, фермер проводить посівну кампанію, й добрива чи пальне йому потрібні прямо зараз, адже за кілька днів може бути просто пізно.
    Ми почали співробітництво з Міжнародною фінансовою корпорацією, яка допомагає банку налагоджувати експертизу та внутрішні процедури, пришвидшувати процеси обробки кредитних заявок, проводить навчальні тренінги з нашими співробітниками. Розвиваємо та розширюємо партнерські програми з виробниками та дистриб’юторами добрив, засобів захисту рослин, техніки тощо. Крім того, на фінішній прямій перебуває запуск проекту за участю великих міжнародних компаній. Його сенс полягає в швидкому погодженні кредиту під закупівлю якісних добрив і засобів захисту рослин за пільговими ставками.
    Окрім усього іншого, на сьогодні у банку діють програми кредитування повного виробничого циклу під заставу майбутнього врожаю, кредит на поповнення обігових коштів (зокрема й експрес-програма із швидким ухваленнями рішення до 3-х днів), безресурсні інструменти фінансування тощо. Обсяги кредитування сільгосптоваровиробників залежать від розміру та обороту господарства, а ставки фінансування виробничого циклу – від фінансового стану позичальника та якості застави, до речі, вони можуть бути навіть нижчі за ринкові.
    Ми пропонуємо індивідуальні графіки погашення, враховуючи особливості бізнесу клієнта. Наприклад, у позичальників існує можливість не сплачувати відсотки в період до збору врожаю.
    У наших планах на кінець цього року – сформувати кредитний портфель агровиробників на суму понад 200 млн грн».

    Євген Заіграєв, «Кредобанк»:
    «Для себе ми визначили, що агросектор – це пріоритет в кредитуванні малих та середніх підприємств (річний оборот яких не має перевищувати 100 млн грн). В свою чергу це підтверджують і цифри. Прострочена заборгованість в портфелі агрокредитування складає приблизно 1,5%, що є дуже хорошим показником, який свідчить, що такі клієнти є дуже надійними позичальниками. На сьогодні частка агрокредитів в загальному портфелі МСБ-клієнтів банку складає близько 33%. За 2016 рік було видано майже 500 млн грн кредитних коштів в агросектор. Враховуючи позитивні сигнали від ринку, сподіваємося у 2017 році збільшити цей показник.
    Відповідно до внутрішніх нормативів, банк відносить клієнта до сегменту агро, якщо в його річній виручці не менше 75% займає виручка від вирощування зернових культур. Якщо ця умова виконується, то клієнта розглядають згідно спеціалізовано розробленої банком агрометодики. Всі інші клієнти аналізуються згідно звичайної методики кредитування клієнтів малого та середнього бізнесу. Пріоритетним клієнтом для себе банк обрав малі та середні аграрні підприємства з земельним банком від 500 до 10 000 га. Звичайно ж, інші клієнти також беруться до уваги, і з ними ведеться робота.
    Щоб банк міг розвиватися в агрокредитуванні, в нього має бути досвідчені кадри, які розуміють агробізнес і його особливості. Це забезпечить прибутковість банку та низьку проблемність портфелю.
    Загалом співвідношення кредитів виданих на поповнення обігових коштів та на інвестиційні цілі в агросекторі мало чим відрізняється від масового сегменту. На обігові цілі припадає частка приблизно 75-80%, а на інвестиційні цілі 20-25%. Це прямо випливає з характеру використання коштів. Природно, що обігові беруться масовіше, хоча і суми таких кредитів менші. Інвестиційні ж кредити рідше явище, проте і суми таких кредитів бувають досить суттєві.
    Умови кредитування аграріїв є такими: обігові кредити – від 17,0% річних; по інвестиційних кредитах – від 18,0%. Звичайно ставка залежатиме в терміну кредиту. Чим довший термін, тим більша ставка. Максимальний термін кредитування на поповнення обігових коштів 18 місяців, на інвестиційні цілі – до 84 місяців. Кредитування можливе в різних валютах - UAH, USD, EUR, PLN.
    В заставу приймаються техніка, навісне/причіпне обладнання, нерухомість, сушарні/зберігальні комплекси. Також є потреба в отримання поруки від власника. Це додатковий фактор, який показує відкритість клієнта до банку та готовність виконувати свої зобов’язання. Інші види забезпечення наразі банк не бере до уваги.
    При роботі з агропідприємствами, які вирощують зернові, банк старається врахувати всі особливості роботи такого підприємства. Зокрема звертається увагу на сезонність бізнесу, завдяки чому для клієнту будується максимально зручний графік погашення його заборгованості, який враховуватиме його пікові періоди отримання прибутку та простою. Враховуючи дуже низький рівень прострочки в банку по клієнтам агросектору, в дефолт потрапили одиниці клієнтів. До того ж ці випадки були скоріш через форс-мажорні обставини.
    Враховуючи позитивну динаміку росту кредитного портфелю клієнтів агробізнесу в «Кредобанку», можемо зробити висновок, що агроклієнти не мають страхів щодо банківського кредиту і досить легко йдуть на його отримання. Переважна більшість таких клієнтів залучається в «Кредобанк» саме на кредитування. Розмір підприємств впливає лише на вид кредитів, якими вони користуються. Більші підприємства охочіше користуються інвестиційними кредитами, оскільки вартість нової техніки, комплексів сушарних/зберігальних є досить суттєвою».

    finbalance.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.