• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Приватизації в АПК заважають застарілі закони
    Опубликовано: 2017-03-25 16:00:25

    Приватизації державних підприємств заважає морально застаріле законодавство. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

    З його слів, Мінагрополітики планує продати всі збиткові державні підприємства. Але для цього потрібно оновити концепцію приватизацій ДП.

    «За чинним законодавством, трудовий колектив має право на частку в корпоративному капіталі, але яку саме, як вона визначається не прописано. Ми розуміємо, що йдеться про 25%, але чому не 50%, 10% чи 20%? Відсутність чітко прописаного механізму визначення цієї частки може призвести до того, що в процесі приватизації та розпаювання держмайна між трудовим колективом можуть виникати дивні ситуації, коли наприклад, лишиться тільки двоє працюючих, кожен із яких отримає по 25% майна», – навів приклад Мартинюк.

    Також діючі та колишні працівники, які вже вийшли на пенсію мають право на частку землі ДП на якому вони працювали. Але і тут є дисбаланс.

    Увесь земельний фонд підлягає розпаюванню між працівниками та пенсіонерами з їхнього числа. Якщо є 5 тис. га і їх потрібно поділити на 3,5 тис. працюючих – добре, а якщо 2 тис. га та двоє працівників – це не відповідає інтересам держави», – повідомив він.

    У Мінагрополітики розповіли своє бачення рішення цих проблем.

    По-перше, щоб розмір частки на одного працюючого чи пенсіонера ДП, яке іде на приватизацію, не перевищував середнього розміру частки по району. По-друге, чітко зафіксувати, що до списку на розподіл майна додаються лише ті, хто працював на підприємстві не менше якогось мінімально визначеного часу та станом не пізніше, ніж на 1 січня того року, коли буде прийнято рішення про приватизацію», – додав Максим Мартинюк.

    agropolit.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.