• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підсумки першого дня Х Ювілейного міжнародного молочного конгресу
    Опубликовано: 2017-03-03 15:43:14

    2 березня у Києві розпочався Х Ювілейний міжнародний молочний конгрес, організаторами якого є Асоціація виробників молока (АВМ), Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) і компанія «Дикун» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, FAO і ЄБРР.

    Про це повідомляє прес-служба АВМ.

    Цього року конгрес зібрав більше 2 тис. учасників – менеджерів і фахівців молочних господарств, переробних компаній, експертів галузі, представників влади, галузевих об'єднань, міжнародних організацій та фінансових установ.

    Відкриваючи захід, голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун згадав, з чого починалася тепер непорушна традиція зібрання фахівців молочної галузі на щорічному Молочному конгресі.

    «Я дуже добре пам’ятаю наш перший конгрес. На нього приїхало 50 аграріїв з усієї України. Ми були у розпачі, люди не вірили в молочне скотарство, не хотіли займатися цим бізнесом. Минуло 10 років, і сьогодні дійсно можна відверто говорити, що у нас — міжнародний конгрес, тому що сьогодні до нас приїхали гості більш ніж з 30 країн світу. В нашій країні до сьогодні існує виробництво якісного молока, тому що є патріоти – люди, які кожного дня працюють на фермах. Для мене велика честь, я дуже пишаюся тим, що працюю з такими людьми», - зазначив голова ВАР.

    Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова в ході відкриття розповіла, що сприяння розвитку кооперації виробників – один із ключових фокусів діяльності міністерства.

    «Достатньо специфічна господарська структура молочного сектору України змінюється. Якщо з 2010 року на 22% зросло виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах, то господарства населення, ті потенційні фермерські сімейні господарства ще потребують допомоги і можливим шляхом розвитку тут може стати кооперація. Розуміючи всю соціальну та економічну важливість даного питання Мінагрополітики спрямувало всі зусилля цього року на те, щоб допомогти аграрному сектору, молочному господарству стати на ноги», - сказала Ковальова.

    Власник сімейного підприємства PÖTTINGER Хайнц Пьоттінгер зазначив, що сільське господарство – один із найстабільніших видів бізнесу.

    «Українські фермери мають чималу історію за плечима. Але водночас всі ми ще на самому початку. Моїй компанії вже 46 років, і я представляю 4-те покоління, але ми завжди ніби починаємо, оскільки завжди є щось нове, що можна дослідити, щоб допомогти нашим клієнтам. Сільськогосподарський бізнес — один із найбезпечніших у світі. Це не виробництво машин чи літаків, це — забезпечення людей харчами. І це назавжди», - сказав Пьоттінгер.

    Питання земельної оренди

    Під час панельної дискусії учасники конгресу підняли найбільш гострі питання, що хвилюють аграрний сектор. Так, одною з ключових тем стала тіньова оренда землі. Заступник голови ВАР Михайло Соколов, звертаючись до заступника міністра агрополітики, наголосив на необхідності запровадження мінімального соціального податкового зобов’язання з гектара. Таким чином, з кожного гектара в країні сплачуватиметься як мінімум 300-400 грн ПДФО та ЄСВ. Сьогодні ці податки сплачують лише законослухняні орендарі в сумі 800-1000 грн.

    У відповідь Ковальова зазначила, що вирішення цього питання потребує комплексного підходу.

    «Запровадження додаткового податкового навантаження на суб’єктів господарювання можуть негативно вплинути на їхній економічний стан. Але треба говорити про контроль використання сільськогосподарських земель і контроль за орендними договорами, які укладаються. З одного боку, дійсно, запровадження певних гарантованих соціальних внесків, з іншого боку,  належна якість і контроль за використанням земель – це може бути. Запровадження лише додаткового податкового навантаження може бути достатньо проблематичним», - сказала Ковальова.

    Держпідтримка

    Народний депутат від «Об'єднання «САМОПОМІЧ» Іван Мірошніченко повідомив, що аграрії зможуть отримати дотації за січень-лютий у квітні.

    «Багато хто був обурений тим, що ми втратили січень. Насправді, січень ми не втратили. Нам довелось досягти того, що за поданими деклараціями в березні за січень і лютий суми будуть сплачені у квітні. Саме тому слідкуйте за публікацією документів, за новими форматами додатків до декларації про ПДВ, заповнюйте їх, і тоді січень-лютий не буде пропущений, і ви зможете отримати гроші за ці місяці.

    Прогнози FAO

    Розповідаючи про стан українського та світового ринку молока економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак зауважив, що всі провідні світові аналітики очікують  відновлення цін на молоку 2017 році. Але поки що ці прогнози не виправдовуються: останні кілька тижнів спостерігається зниження світових цін на основні товари в молочному секторі.

    Ярмак також зазначив, що в Україні зростає прибутковість виробництва молока.

    «За підсумками 2016 року зросла умовна прибутковість молока (тут не врахована податкова складова, це відношення ціни молока до ціни кормового раціону). У той же час він був значно нижчим за середнє значення за останні чотири роки», - сказав він.

    Разом з тим, прибутковість переробки обвалилася, так само, як і індекс прибутковості виробництва молока у світі.

    «Які висновки? Співпраця виробників дає результати. У вас потужна асоціація і ваші спільні зусилля дають результати, ви домоглися від переробників більш високої ціни. При тому переробники втратили, тому що не змогли ефективно реалізувати закуплене молоко у вигляді молокопродуктів в тому числі на експорт», - сказав Ярмак.

    Крім того, він озвучив прогнози відновлення попиту на молочну продукцію в Україні у 2017 році, яке стане продовженням зростання споживання на 3% у 2016 році.

    Епізоотична ситуація

    Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) Володимир Лапа у своєму виступі на конгресі розповів про поточну ситуацію боротьби із заразним вузликовим дерматитом ВРХ. За його словами, вже розроблений проект інструкції з боротьби із ЗВД.

    «Ми розраховуємо на те, що інструкція по боротьбі та ліквідації із ЗВД протягом березня буде затверджена і зареєстрована», - сказав Лапа.

    Він зазначив, що вже завершений перший етап дослідження вакцини від ЗВД. Держпродспоживслужба очікує, що найближчим часом вакцина буде зареєстрована в Україні.

    «На минулому тижні на засіданні державного надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України був затверджений план протиепізоотичних заходів. І ми в цей план включили закупівлю 100 тис. доз вакцини за рахунок державного бюджету. Ми передбачаємо, що, по інструкції, вакцинація для домогосподарств населення буде здійснюватися за рахунок державного бюджету, товарних ферм – за рахунок власників, або за рахунок бюджету із подальшим поверненням коштів власниками ферм», - зазначив Лапа.

    Крім того, він повідомив, що Європейська Комісія висловила готовність у випадку появи хвороби в Україні надати певний резерв вакцини за рахунок фондів ЄС.

    agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.