• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посівна-2017 буде ранньою і дорогою
    Опубликовано: 2017-03-02 18:28:41

    Рання і люта зима та раптове потепління останніх тижнів значною мірою визначили характер підготовки до проведення цьогорічної посівної кампанії. Для багатьох аграріїв області вже очевидно, що частина посівів озимих культур погано перезимувала, і це внесе корективи у весняні роботи. До складнощів їхнього проведення додаються і несприятливі цінові фактори – суттєве подорожчання пального, посівних матеріалів, мінеральних добрив та засобів захисту.
    Подорожчання нинішньої посівної кампанії неминуче, впевнені й експерти, і фермери. На це значною мірою вплинула не зовсім звичайна для нашої області ситуація з погодою.

    − Унаслідок затяжної літньо-осінньої посухи озимі увійшли в зиму в недорозвиненому стані, що викликало занепокоєння. Проте зимовий характер погоди вже позаду. Стан посівів на сьогодні не викликає занепокоєння. Адже умов для масштабних утрат посівів нинішньої зими не було. За попередніми розрахунками, до пересіву очікується до 10 % площ із озимими, що в рамках природного фону. А накопиченої за зиму вологи буде достатньо для формування доброго врожаю озимих та посіву ярових, − підсумував начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. – Проте збереження потенціалу майбутнього врожаю озимини у великій мірі залежатиме від проведення її підживлення по мерзлоталому ґрунту й обробки проти хвороб та шкідників. Також слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам спрямованим на закриття i збереження ґрунтової вологи, здійснити сівбу ранніх ярових i зернобобових культур у стислі строки – протягом 10 днів після достигання ґрунту (за попередніми розрахунками – це друга половина березня), не затримувати сівбу пізніх.

    Усі вищеперераховані заходи потребують певного фінансування, яке напряму пов’язане з поступовим зростанням курсу долара і знеціненням гривні. Тому посівний матеріал і добрива від іноземних компаній, які встановлюють ціну залежно від курсу американської валюти, подорожчає суттєво. Утім експерти обіцяють, що ціна на продукцію європейських фірм, які формують цінову політику з прив’язкою до євро, не зазнає таких змін, адже курс євро навіть трохи знизився, порівняно з лютим 2016 року. Те ж саме можна сказати й про вітчизняних виробників, у яких ціна мінімально прив’язана до курсів валют.
    Вдарить по кишенях аграріїв і ціна на паливо. Згідно з даними Мінфіну, якщо 1 л дизпалива 14 лютого 2016 року в середньому коштував 15,54 грн, то в цей же день 2017 року – 22,1 грн, на третину дорожче.

    Ще однією причиною подорожчання посівної-2017 є й те, що з 1 лютого істотно подорожчав газ для промисловості. А в собівартості виробництва мінеральних добрив частка газу є високою і становить до 80 відсотків.
    – Цінове навантаження на аграріїв зростає щороку, – відзначає начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка. – Не виняток і 2017-й. Здорожчали як посівматеріали, так і паливо, техніка. Підвищення цін стало вже звичною справою. Загалом, аграрії готуються до посівної у штатному режимі. Цього року обіцяють раннє тепло, тож, як тільки погода буде сприятливою, можна виходити в поле. За даними управління АПР, в області посіяно 214 тисяч гектарів озимої пшениці, понад 20 тисяч гектарів озимого ячменю, 36 тисяч гектарів озимого ріпаку. Того року через посушливу осінь було не досіяно 20 тисяч гектарів озимини, тому будемо компенсувати цю нестачу весною. Сіятимуть традиційні культури, це, переважно, зернові. Із огляду на потребу забезпечення населення високоякісними продуктами харчування власного виробництва цього року планується збільшення площ посіву гречки та жита

    Аналітик аграрного ринку компанії «Про Агро» Ярослав Левицький каже, що весняні роботи будуть тільки на 5-10 % дорожче торішніх. Це частково пов’язано з високим відсотком на ринку посівного матеріалу, виробленого в Україні. «Українські аграрії практично забезпечені вітчизняним посівним матеріалом пшениці, ячменю (хоча насіння пивоварного ячменю закуповують за кордоном). У кілька разів скоротився імпорт насіння кукурудзи. Це пов’язано з тим, що деякі міжнародні компанії перенесли своє виробництво насіння в Україну й цей матеріал не вважається імпортним. Традиційно високий обсяг імпортного насіння соняшнику», – розповідає аналітик. На його думку, ще одним фактором для подорожчання посівної є збільшення мінімальної заробітної плати, за яку до цих пір працює майже половина робітників в селах.

    Фермери називають значно вищі цифри. Наприклад, голова СТОВ «Агрокомплекс «Степанецьке», що на Канівщині, Микола Бабич каже, що ціна на добрива зросла на 30-40 %.
    – Якщо торік безводний аміак купував по 7 тисяч гривень за тонну, то в цьому – по 12,3 тисячі гривень за тонну, – наводить приклад аграрій.
    Головний агроном СТОВ ім. Ватутіна, що на Звенигородщині, Володимир Мельник відзначає: як правило, ціни на паливно-мастильні матеріали формуються безпосередньо, коли аграрії виходять у поле. Тоді традиційно вони виростають приблизно на 10 %.
    ‒ Зараз ціна на дизельне паливо тримається на рівні двадцяти двох гривень за літер, коли розпочнуть роботи, до цієї суми треба додавати ще гривню-дві, ‒ говорить пан Володимир. ‒ А взагалі вартість посівної прямо залежить від курсу долара: якщо він зростатиме, то, відповідно, підвищиться ціна й на насіння. Що власне, спостерігається нині.

    Та попри, зауважує агроном, це, в порівнянні з минулими роками, у фінансовому плані стало трішки легше. Адже курс більш-менш стабілізувався. Коли ж долар «стрибав» від двадцяти до тридцяти й вище, було надто екстремально й складно вести справи.
    ‒ Дуже засмучує й те, що скасували повернення ПДВ. Раніше за ведення тваринництва повертали 85 відсотків ПДВ, за рослинництво – 20 відсотків. Тепер наприкінці року чекати на кошти не доводиться. А, отже, потрібно готуватися до чергового зростання ціна на продукти, а надто – хліб, кисломолочні, м’ясо, ‒ говорить Володимир Мельник.
    Щодо погоди, то нарешті в цьому році посівну кампанію аграрії розраховують почати в належний термін, адже цикл погодних аномалій минувся.
    ‒ Приміром, якщо торік у поле вийшли восьмого березня, позаторік – першого, то нині в наприкінці березня – у квітні, ‒ додає фахівець.

    Залежно від різних факторів спеціалісти прогнозують, що нинішня посівна кампанія зросте в ціні порівняно з минулим роком на 5–30 відсотків. Лише на перший погляд може здатися, що це подорожчання стосується лише фермерів. Адже наразі в аграріїв немає іншого способу вижити, ніж вкладати всі свої фінансові втрати в ціну майбутнього врожаю. Зростання ж вартості сільськогосподарської продукції в нашій країні помітно позначиться як на галузях господарства, так і на гаманцях звичайних жителів.

    novadoba.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.