• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Польські фермери бояться конкуренції з українськими аграріями
    Опубликовано: 2017-02-07 16:32:18

    Виробники зернових культур у Польщі в паніці. Про це пише «Зерновий портал Центрального Чорнозем'я». У комісії Сейму Польщі з питань сільського господарства і розвитку села на днях пройшли спеціальні слухання, передає ІА REGNUM. За оцінками експертів, найсумніша ситуація склалася в Люблінському і Підкарпатському воєводствах.
    Фермери звинувачують у всьому низькі закупівельні ціни і великий обсяг імпорту зернових культур з України. Як розповів під час слухань керівник господарства з Люблінського воєводства Анджей Мадей, в його регіоні зерно коштує дешевше на 10-17% нижче, ніж в інших воєводствах країни. Причиною тому, за його словами, є великі поставки пшениці і кукурудзи з сусідньої України, яка орієнтується саме на східні провінції Польщі. При цьому Європейський союз допомагає Києву за рахунок Варшави.
    Міністерство сільського господарства Польщі вважає, що хвилюватися немає причин. Україна постачає зерно в рамках безмитної торгівлі, розмір квот Київ обговорює з Брюсселем. Однак, як підкреслює голова Національної ради сільськогосподарських палат Польщі Віктор Шмулевич, контроль існує тільки на польсько-українському кордоні і відсутній, наприклад, щодо іших країн Європейського Союзу.
    Він передбачає, що українське зерно може потрапляти спочатку до Словаччини, а вже потім  — до Польщі. «Україна незабаром буде збирати 100 млн тонн зерна. Навіть якщо 10% його потрапить в нашу країну, це небезпечно для польського експорту і знизить нам ціну на 20%. Україна є великою загрозою для польського сільського господарства і польських фермерів», — говорив голова Палати сільського господарства Лодзинського воєводства Броніслав Венглевський.
    Польські фермери пропонують свої рішення. По-перше, перевіряти українське зерно на якість. Зокрема, на наявність ГМО. Однак міністерство сільського господарства Польщі відповідає, що, за офіційними даними, хоча українці постачають пшеницю і кукурудзу трохи нижчої якості, ніж польське, за межі норми Київ не виходить. Фермери хотіли б також поставити заслін на імпорт до Польщі не тільки зерна, але й добрив.
    Європейська комісія, навпаки, хоче розширити експортні квоти для українців за цими позиціями, щоб допомогти впоратися економіці цієї країни з низкою проблем. Але для польських сільгоспвиробників подібна політика Брюсселя означає, що дешеві українські продукти викличуть падіння цін на європейському ринку.
    За даними Євростату, в 2015 році з України в ЄС було імпортовано в цілому 9,9 млн тонн зернових, в тому числі 1,6 млн тонн пшениці і 7,9 млн тонн кукурудзи.

    infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.