Нішева високоякісна продукція, в тому числі з традиційними рецептами або географічними зазначеннями, які створюють додаткову вартість, є перспективним напрямком виробництва для малого та середнього фермера чи переробника.
Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева після зустрічі з радником з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перреном та експертами проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області».
«Пілотний проект французьких колег в аналітичній фазі показав, що традиційні продукти високої якості, за умови ефективно діючої системи географічних зазначень, є цікавою для виробників нішою», – підкреслила вона.
За словами іноземних колег, аналіз у рамках французького проекту у Львівській області показав, що як мінімум сім регіональних продуктів мають високий потенціал щодо отримання географічних зазначень. Зокрема, мед, бринза, квасоля Яська, чорниця карпатська.
Наступними кроками в рамках даного проекту має бути робота з виробниками для підтримки та супроводу колективних дій з валоризації та комерціалізації їх продукції, розвитку відповідних технологій переробки, напрацювання спільно з міністерством необхідних змін до законодавчих актів.
На думку Ольги Трофімцевої, введення в дію системи географічних зазначень, гармонізованої з європейським законодавством у даній сфері, може стати серйозним механізмом виходу на локальні та зовнішні ринки для малих та середніх виробників харчової продукції.
«Міністерство буде підтримувати цей проект і надалі. Ми сподіваємося, що він може бути поширений певною мірою й на інші регіони, в яких виробники зможуть скористатися даними напрацюваннями», – резюмувала заступник міністра з питань євроінтеграції.
agrotimes.net
agrinews.com.ua