• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ірина Костюшко: льон є тією культурою, яка потребує особливої уваги держави
    Опубликовано: 2017-01-20 15:36:39

    Льонарство в Україні має великий потенціал, і, при незначній підтримці Уряду та держави, льонарі зможуть збільшувати посіви льону та займатися подальшою переробкою льону в Україні. Для того, щоб допомогти льонарям, не потрібні мільярди. Таку думку висловила Ірина Костюшко, власниця агрокомпанії "Зоря", депутат Житомирської обласної ради.

    "Для прикладу, у Житомирській області лише за три роки вдалося збільшити посіви олійного льону у десять разів: з 320 га до близько 3 тис. га. Це вдалося завдяки підтримці з обласного бюджету господарств, які вирощують льон. Розмір цієї підтримки у 2017 році становить 1 481 грн за 1 га землі", - каже Ірина Костюшко.

    Вона зазначає, що олійний льон є альтернативою соняшника, він не виснажує ґрунт і має вищу рентабельність у порівнянні з іншими культурами. "Льонарі орієнтуються на високу якість своєї продукції для постачання як на вітчизняний ринок, так і для експорту. Якщо уряд зверне увагу на цю культуру, найближчим часом у державі може відновитися виготовлення льоноволокна і тканини. А це нові робочі місця та зростання ВВП. На початку 90-х Україна була одним зі світових лідерів по виробництву льоноволокна – 15,7 % у структурі світового виробництва. В державі діяло 46 льонозаводів і близько 50 тисяч людей працювало в галузі льонарства", - підкреслює Ірина Костюшко.

    "Дотація – це лише інструмент і від того, як його застосувати, будуть залежати результати. Допомогу варто надавати тим, хто її потребує, розвиває економіку та створює робочі місця в селах. Якщо ми хочемо зростання економіки, потрібно, в першу чергу, розвивати та підтримувати малі господарства, які в усіх розвинених країнах складають основу економічного зростання та наповнення бюджету. Якщо держава не зверне увагу на льонарство, ціла галузь може припинити розвиватися та знову занепасти. При достатній увазі та підтримці льонарства, Україну можливо зробити лідером та одним із найбільших виробників льону в Європі", - констатує Ірина Костюшко.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.