• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через погоду врожай горіхів в Україні скоротиться на 40%
    Опубликовано: 2017-01-17 15:00:51

    Два роки тому українці зібрали 110 тис. тонн волоських горіхів. З 2016 року через примхи погоди врожай, за даними асоціації «Укрсадпром», знизиться на 40%.

    Про це повідомляє landlord.ua.

    За інформацією, зараз за обсягами експорту горіхів Україна поступається тільки США і Мексиці. Основними покупцями плодів є Туреччина, Ірак, Іран, Молдова, Ліван і Греція. Українські горіхи готові експортувати і країни Євросоюзу. Європейців цікавлять великі їх партії екстра-класу.

    «В Україні горіхи в основному збирають в господарствах населення і обробляють, як правило, вручну, що впливає на якість продукту і обсяги виробництва. Тому нашим горіхів складно конкурувати з лідерами ринку», — розповідає провідний експерт компанії «УкрАгроКонсалт» Ольга Мозгова.

    В результаті на зовнішньому ринку українська продукція коштує дешевше, ніж у конкурентів. У 2015 році тонну українських горіхів купували по $4000, тоді як за німецькі платили $12000, за китайські — $11000, молдавські та румунські оцінювали в $7000. Наприклад, Туреччина закуповує багато українських горіхів в шкаралупі, допрацьовує їх на своїх підприємствах, створюючи додану вартість, а потім експортує в інші країни.

    «Україні потрібно активізувати просування своїх горіхів на зовнішніх ринках, — впевнена директор київського офісу «Української горіхової асоціації», керівник Академії горіхівництва Олена Івченко. — Основна перевага наших волоських горіхів в тому, що вони вирощені без застосування пестицидів і, по суті, є органічною продукцією».

    Наростити експорт українським виробникам заважає недосконалість податкового законодавства. Багато партій вивозяться з країни за сірими схемами. За статистикою, легальний експорт волоського горіха без шкаралупи становить 28695 тонн, тоді як насправді він досягає 80000 тонн.

    Багато українських підприємств, оцінивши прибутковість цього напрямку, вже почали збільшувати площі під посадки промислове вирощування волоських горіхів.

    «До 2025 площі для промислового вирощування горіхів можуть вирости до 25 000 гектарів, а їх виробництво може сягнути 170 000 тонн на рік», — прогнозує Мозгова.

    agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.