• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна «ударними темпами» використовує квоти на експорт с/г продукції до ЄС
    Опубликовано: 2017-01-13 14:02:54

    Не минуло і двох тижнів з початку Нового 2017 року, а українські виробники меду вже вичерпали тарифні квоти на імпорт меду до країн ЄС. Також закінчуються квоти на цукор та виноградні і яблучні соки.

    Станом на 11 січня 2017 року тарифні квоти на імпорт українського меду до країн Європейського Союзу вичерпані – про це повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, інформує прес-служба відомства. 

    Зокрема закінчуються квоти й на інші види продукції (відповідно до тарифних квот «перший прийшов - перший обслуговуєшся»). Наприклад, на 64% вичерпана квота на цукор, на 78% - на виноградні та яблучні соки.

    У свою чергу поки що зовсім не використані квоти на харчові продукти, продукцію з обробленого молока, гриби та часник. У дуже малому відсотковому співвідношенні скористалися квотами на оброблені томати (2%), крохмаль (0,6%) та овес (6,5%).

    Якщо проаналізувати використання тарифних квот у 2016 році, то на 100% вичерпали обмежені норми по меду, вівса, цукру, ячмінній крупі та борошну, обробленим томатам та виноградним та яблучним сокам (99,8%). Залишилися не використаними квоти на  продукцію з обробленого молока, гриби (0,1%) та баранину. Норму по часнику та крохмалю використали на 9,8% та 19% відповідно.

    Варто зазначити, що у порівнянні з 2016 роком, у 2017 році квоти на деяку продукцію все ж збільшили, хоч і в незначній мірі. Наприклад, обмеження по імпорту меду зросли з 5 тис тонн до 5,2 тис тонн, ячмінної крупи та борошну – з 6,3 тис тонн до 6,6 тис тонн, а виноградного та яблучного сокам – з 10 тис до 12 тис тонн.

    Нещодавно Міністр аграрної політики України Тарас Кутовий у інтерв’ю з Сонею Кошкіною розказав, коли Україна почне вільно торгувати з країнами ЄС:

    «Було б хибно думати, що у нашому кроці до євроінтеграції нам всі відкриють бар’єри в один момент і ми зможемо реалізовувати свою продукцію, яка є конкурентоздатною на європейських ринках. Європа захищає свій ринок, вона зробила декілька кроків щодо квот, все інше знаходить в рамках тарифних та нетарифних регулювань»

    Також Тарас Кутовий додав, що велику роль у сфері збільшення квот має стійка переговорна позиція між Україною та ЄС:

    «Вода камінь точить. Я думаю, що у нас накопичується потенціал, який в певний момент буде реалізований».

    energolife.info

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.