• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні скорочується виробництво соєвої та ріпакової олії
    Опубликовано: 2017-01-10 19:34:57

    У 2016 році виробництво основних видів олійних у первинно-оприбуткованій вазі склало 18,7 млн.тонн, в тому числі: соняшник – 13,5 млн.тонн, сої – 4,1 млн.тонн, ріпаку – 1,1 млн.тонн. Зростання відбулось за рахунок рекордного виробництва насіння соняшнику в обсязі 13,5 млн.тонн (зростання проти 2015 року -121,6%). Про це повідомляє прес-служба асоціації "Укроліяпром".

    Можливість забезпечити максимальну переробку насіння соняшнику на вітчизняних потужностях  дала змогу збільшити виробництво олії соняшникової та її експорту у 2016 році (порівняно з 2015 роком)  у 1,23 раза.

    Незважаючи на світову фінансово-економічну  кризу, знецінення гривні та обмеженість кредитних ресурсів, Україна зберегла лідерські позиції щодо виробництва та експорту олії соняшникової на світовому ринку.

    Позитивним є нарощування виробництва у 2016 році олії соняшникової рафінованої (105%), яке після деякої перерви розпочало зростати, починаючи з вересня 2016 року.

    Викликає занепокоєння скорочення виробництва соєвої та, особливо, ріпакової олії (на 36%), яке пояснюється масовим експортом насіння ріпаку та бобів сої, на які не розповсюджується експортне мито.

    Потужності з переробки насіння олійних культур на початок 2017 року перевищать 18 млн.тонн, що дозволяє переробляти весь вирощений урожай олійних. За останні роки значно зросли потужності з переробки ріпаку та сої. Так, потужності з переробки сої досягли 3,5 млн.тонн на рік, ріпаку – понад 2,0 млн.тонн на рік. Проте, через масовий експорт сої та, особливо, ріпаку завантаженість вітчизняних потужностей не перевищує 30%.

    Головна умова подальшого стабільного розвитку олійно-жирового комплексу України – це не тільки збереження експортного мита на насіння соняшнику, але й значне нарощування переробки насіння ріпаку та сої на вітчизняних потужностях.

    У 2017 році олійно-жирова галузь України має  також можливості нарощування виробництва та експорту маргаринової продукції,жирів спецпризначення та майонезу.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.