• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У вітчизняному птахівництві спостерігається спад виробництва
    Опубликовано: 2016-12-26 20:30:00

    Якщо протягом останніх десяти років українське птахівництво демонструвало стрімку динаміку, то починаючи з 2014-го, у цій галузі спостерігається спад. Про це розповів голова Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко на прес-конференції в УНІАН.

    Впродовж 2014 року поголів’я птиці скоротилося на 10 мільйонів голів, в 2015-му – на 4 млн, за 11 місяців 2016 року – ще на 11 млн. Виробництво яєць в 2015 році зменшилося на 20%, це близько трьох мільярдів штук, цього року – на 18%. У м’ясному секторі виробництва спад становив протягом останніх двох років відповідно по 36-37 тисяч тонн. Значно впала рентабельність виробництва. Але якщо собівартість продукції зросла, то ціни обмежені низькою купівельною спроможністю споживачів. В цьому році є приклади, коли деякі підприємства навіть зупинились, наприклад, таке рішення вимушений був прийняти менеджмент виробничо-комерційної фірми «Варто» в Івано-Франківській області. Сергій Карпенко пов’язує це із скасуванням пільгового режиму ПДВ. А тому дуже важливо, що у наступному році галузь отримуватиме дотації із бюджету. Керівник асоціації, вважає, що державна підтримка дасть змогу стабілізувати ситуацію, унеможливить цінові стрибки на продукцію птахівництва.

    Ринок яєць розподілений між 200 підприємствами, м’ясо птиці виробляють 100 компаній, повідомив С. Карпенко. Лідером із виробництва яєць є агрохолдинг «Авангард», на другому – місці група компаній Ovostar Union, на третьому – «Інтер-Запоріжжя». Сумарна частка цих гігантів на ринку становить понад 50%. На ринку м’яса птиці домінує Миронівський хлібопродукт – 56%(600 тисяч тонн щорічно), другу сходинку посідає комплекс «Агромарс» в Київській області, третю – Володимир-Волинська птахофабрика, далі йде птахокомбінат «Дніпровський».

    Ще один несподіваний виклик для галузі – спалахи пташиного грипу в Херсонській області. Через це одержали дві офіційні заборони на експорт – від Гонконгу та ЄС. Але якщо перший «закрив» лише Херсонщину, то другий – всю Україну. «Минулого понеділка ми вели перемовини з представниками Єврокомісії щодо цієї проблеми. Домовилися про наступні кроки, які треба зробити для того, аби досягти спільного визнання систем безпечності харчів ЄС та України. Сподіваюсь, що після 20 січня Єврокомісія визнає нашу регіоналізацію, тобто введе заборону лише на Херсонську область», – сказав Сергій Карпенко.

    Він переконаний, що обмеження ЄС не зможе суттєво вплинути на внутрішній ринок, оскільки йдеться про незначну партію продукції – 2-3 тисяч тонн м’яса щомісяця. Окрім цього українські експортери мають змогу перенаправити цю партію на інші ринки, оскільки постачають продукцію у 70 країн світу.

    Голова асоціації дивиться у наступний рік зі стриманим оптимізмом. Головна підстава для цього – 2 млрд гривень дотації з Держбюджету.

    infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.