Цього тижня приріст на ринку живця вповільнив темпи, а котирування в більшій мірі зберегли рівень попереднього. Зокрема, середньоринкова позначка у першій половині грудня трималася на рівні 33,4-33,5 грн/кг. Проте, оператори ринку мають неоднозначні оцінки стосовно того, чи втримається така ціна надалі.
Так, представники м’ясопереробної галузі налаштовані на якщо не на спад, то хоча б на стабілізацію. Упродовж 50-го тижня більшість закупівельників не змінювали цін. У другій половині місяця вони сподіваються на здешевлення заготівлі, оскільки відзначили «просідання» продажів. Крім цього, переробники відзначають, що пропозиція живця дещо переважає попит. З одного боку, активізувалися дрібні відгодівельники, які формують свої партії під сезонні піки. Чисельність таких цьогоріч менша, проте за відсутності жвавого експорту свинини, надлишкові обсяги можуть значно дестабілізувати цінову ситуацію. З іншого, — деякі переробники суттєво зменшили закупівлю живця, оскільки працюють на запасах сировини.
Ситуація в рітейлі
Роздрібні ціни на свинину продовжують зростати. Однак, протягом 50-го тижня здороження було помірнішим. Зокрема, за результатами попереднього ціни на окремі частини піднялися від 2% до 8,5%, порівняно з першими днями грудня. Так, середня ціна свинячої вирізки та стейків зросли на 5 грн/кг, а тазостегнова частина подорожчала більш ніж на 6 грн/кг, перетнувши позначку 80 грн/кг. Свиняче стегно подорожчало на 2,4 грн/кг. У другій декаді місяця ціни на свинячі м’ясні частини піднялися не так сильно. Так, корейка, стегно і лопатка подорожчали в середньому на 1,3 грн/кг, тазостегнова частина — на 1,6 грн/кг, а здороження вирізки та грудинки було меншим за півгривні на кілограмі.
agronews.ua
agrinews.com.ua