• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кількість зараженого мікотоксинами насіння в Україні за останній рік помітно зросла
    Опубликовано: 2016-12-18 16:30:00

    Одним з найболючіших питань для сільгоспвиробників є якість зерна, яка є вирішальним фактором при його подальшому експорті та переробці. Виробникам і постачальникам необхідно впроваджувати міжнародні системи управління якістю зерна, борошна, круп та комбікормів. При цьому виробничі лабораторії елеваторів, млинів, терміналів стикаються з рядом проблем, пов'язаних з браком необхідного обладнання, з методиками визначення якості зерна, вирішенням спорів щодо якісних параметрів зернових партій, неоднозначністю законодавчої бази і відсутністю повноцінного державного органу контролю і оцінки якості зерна і насіння.

    Виробити єдину стратегію роботи, починаючи від законодавчої і нормативної бази визначення якості зерна до арбітражу і міжнародних стандартів якості та безпеки зернової продукції, зібралися провідні експерти на семінарі-практикумі «Якість і безпечність зерна-2016».

    Так, Микола Кирпа, доктор сільськогосподарських наук,  зробив ґрунтовну доповідь про стан державних стандартів в Україні. Експерт підкреслив, що, на жаль, в Україні не виділяють достатнього фінансування на їх розробку та гармонізацію з міжнародними стандартами. Науковець закликав приватні компанії активно долучатися до розробки стандартів, як в якості експертів, так і спонсорів.

    У свою чергу, Олег Онищенко, менеджер технічного департаменту агропромислового комплексу «СЖС Україна», зазначив: «Кількість зараженого мікотоксинами насіння в Україні за останній рік помітно зросла, що  призводить до зниження вартості сільськогосподарської продукції як на українському, так і міжнародному ринках. Але саме головне, що це  істотно впливає на здоров'я людей і тварин, які її споживають.

    Тому, за словами Андрія Карп'юка, розробника українського агростартапу BIOsens,  вчасна діагностика стану насіння є вкрай необхідною. «Щоб перевірити безпечність продукції для експорту виробникам  необхідно купувати дороге лабораторне обладнання, яке коштує від 20 до 80 тисяч доларів. Не кожному це по кишені. Сучасна розробка українських винахідників покликана вирішити це питання, адже лише завдяки мобільній лабораторії BIOsens кожен може зробити діагностику продукції на наявність мікотоксинів протягом 15 хвилин, і переконатися в тому, що він виробляє та експортує безпечний продукт без шкідливих  для здоров'я речовин», - наголосив Андрій Карп'юк.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.