• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрії відповіли на заяву Ostchem про запровадження мита на добрива
    Опубликовано: 2016-12-16 18:30:00

    Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов прокоментував заяву компанії Ostchem, найбільшого виробника добрив в Україні, про те, що якщо уряд не запровадить мита для захисту внутрішнього ринку від поставок з РФ, компанія буде змушена звільнити 3 тисячі співробітників хімпідприємств.

    «Вчора Ostchem розіслав прес-реліз ЗМІ. Згідно зі статистикою 2015 року, внутрішня ціна на карбаміди була на 40% вище, ніж експортна. У представників аграрного бізнесу це в голові не вкладається, тому що все зазвичай навпаки, внутрішня ціна нижче експортної, адже як мінімум є витрати на перевалку. У 2015 роки ми втратили близько 5 млрд. Зараз історія повторюється, хочуть зробити те ж саме з карбамідом і селітрою»,  - розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов.

    «Ми переглянули факти, які Ostchem призводить в обгрунтуванні своїх заяв. З перерахованих: «в 2010 році частка імпортних добрив на українському ринку перевищила 30%». Перевірили на сайті Держкомстату, цифра виявилася 10%. Цифра в 30% була тільки по одному з видів добрив - КАС, який у нас практично не проводиться і не споживається, ми ж споживаємо карбамід. Друге обгрунтування: «всі країни вводять або ввели антидемпінгове мито». Єврокомісія відмінила, США частина вже скасували, до кінця року скасують залишилися мита. Далі: «ми працюємо в збиток». Починає дивитися розрахунки експертів і бачимо, що рентабельність виробництва азотних добрив при нинішніх цінах - 20-25%. Підприємства, що входять до групи компаній Ostchem, виробляють тонну аміаку з 1,2 тис. Кубометрів природного газу і закуповують його у Нафтогазу за ціною 8 182 грн за тис. Кубометрів, тобто собівартість карбаміду з урахуванням витрат на упаковку становить близько 7000 грн з ПДВ . Ostchem продає по 8 500 грн (в мішках). Молочні підприємства були б щасливі, якби вони працювали з такою рентабельністю. Залишається тільки сподіватися, що переможе здоровий глузд », - підсумував Михайло Соколов.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.