• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проект з безпечності молока підбив підсумки роботи та окреслив завдання на 2017 рік
    Опубликовано: 2016-12-02 17:30:00

    1 грудня 2016 року відбулося засідання Наглядової ради швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» за участю Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, менеджера програм Державного секретаріату  Швейцарії з економічних питань (SECO) Барбари Єггін, директора SAFOSO Манон Шуперс, інших представників проекту, Держпродспоживслужби та профільної асоціації.

    Під час Наглядової ради були проаналізовані виклики, з якими зіткнувся проект під час роботи, схвалено звіт діяльності за 2016 рік, а також затверджено план та бюджет проекту на наступний рік.

    «Молочний ринок перебуває на перетині інтересів багатьох сфер які стосуються як сільського господарства, так і життєдіяльності України в цілому, торкається і простого сільського жителя, і процесів на глобальних ринках. Проект з безпечності молока надзвичайно потрібний Україні, щоб відпрацювати ефективну модель контролю якості і безпечності продукції та гармонізувати інтереси виробника і споживача», - наголосив Володимир Лапа.

    У свою чергу представники проекту зазначили, що на наступний рік проект ставить перед собою ряд завдань, які стосуються вдосконалення української нормативно-правової бази в питаннях виробництва та збуту молочної продукції, підвищення кваліфікації українських фахівців молочної галузі та обізнаності фермерів, проведення оцінки ризиків, аналіз вигод і втрат при отриманні безпечної та якісної молочної продукції, налагодження ефективної системи комунікації та обміну інформацією між основними учасниками ринку тощо.

    Довідка: Проект фінансується Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO). Бенефіціаром є Держпродспоживслужба, виконавцем – компанія SAFOSO.

    Мета проекту полягає у підтримці створення та впровадження в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу додаткової вартості в Україні.

    Проект передбачає три складові:

    Компонент 1: Інституційна реформа та розвиток інституційного потенціалу Держпродспоживслужби України.

    Йдеться про створення інституційних механізмів та надання сприяння в підвищенні обізнаності ключових партнерів проекту для того, щоб дозволити Держпродспоживслужбі України проектувати, координувати та контролювати застосування інтегрованої системи контролю безпечності харчових продуктів на основі використання інноваційних епідеміологічних методів (оцінка ризиків, аналіз ланцюга додаткової вартості та економічний аналіз).

    Компонент 2: Напрацювання навичок та інструментів для створення ефективної системи інспекцій безпеки харчових продуктів на основі оцінки ризиків.

    Ця складова передбачає підвищення технічних знань та надання сучасних інструментів для впровадження ефективної системи інспекції безпечності харчових продуктів на основі оцінки ризиків (наприклад, інструкції для перевірок, протоколи перевірок на основі оцінки ризиків, платформи обміну інформацією, лабораторні послуги) для Держпродспоживслужби України.

    Компонент 3: Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування.

    Мова йде про сприяння приватному сектору виробництва (зокрема, переробникам молока, фермерам та перевізника молока) у виробництві безпечного молока та молокопродуктів високої якості для споживачів України  та за кордоном через діяльність, спрямовану на цільове інформування та розвиток потенціалу.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.