• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виробляти молоко за євростандартами неможливо без незалежної лабораторії
    Опубликовано: 2016-11-29 20:30:00

    Чернігівщина потребує створення лабораторії для перевірки якості молока за євростандартами. Коштує вона аж… 100 тисяч євро! Таку думку  під час конференції «Значимість системи сільських консультацій в підвищенні потенціалу малих та середніх молочних ферм» висловив експерт-консультант Латвійського Центру сільських консультацій та освіти Дайніс Арбіданс.

    Як зауважив він, без підтримки держави, бізнесу та донорів зробити це неможливо.

    «Краще було б зробити одну лабораторію на 3 області, – пояснив латвійський експерт. – Потрібно розробити бізнес-план і все добре порахувати, якщо треба, то взяти кредит. Але за 5-10 років лабораторія окупиться. Наприклад, в Латвії фермер за один аналіз сплачує 0,5 євро. Держава надає підтримку молочному нагляду. Тим більше, що дані аналізів акумулюються у єдиному центрі, єдиній комп’ютерній базі».

    Фермери та інші фахівці галузі з Чернігівщини поставилися скептично до такої ідеї. А ось влада в особі виконувача обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олега Крапивного була більш оптимістою.

    «Створення такої незалежної лабораторії, яка буде захищати стовідсотково сільгоспвиробників є сьогодні на часі, – підкреслив він. – Латвійці, які одночасно з нами починали реформу молочної галузі ще в 1990-ті, до цього вже дійшли і вони бачать, що це треба робити. Тоді для чого нам видумувати якийсь велосипед? Звичайно, потрібна підтримка держави».

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.