• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські фермери наблизяться до європейських
    Опубликовано: 2016-11-10 17:30:00

    Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий заявив в ексклюзивному інтерв’ю, що українські фермери наблизяться до європейських у частині держпідтримки.

    «Але давайте розберемося, що таке європейські дотації. Під час нещодавнього офіційного візиту до Австрії я спілкувався з учасниками та керівництвом Асоціації фермерів цієї країни. Я поцікавився розміром соціальної навантаження на 1 га земель. Відповідь — приблизно 3 євро! Уточнив, який податок сплачується з 1 га фермерами», — зазначив він.

    За його словами, якщо земельна ділянка менше за 50 га, то середня величина податку з 1 га — 50 євро з урахуванням того, що земля — його власність. Понад 50 га — значить фермер працює на загальній системі оподаткування. Якщо додати єдиний соціальний внесок, то отримуємо 400 євро. «Наскрізна» дотація фермерам — близько 500 євро.

    «Тобто 500 євро мінус 400 дорівнює 100 євро. Важливий момент: якщо земля в аграрія орендована, то її вартість варіюється в межах від 250 євро до 1100 євро! Ба більш, цікавий факт: 65% австрійських фермерів мають постійні місця роботи в інших галузях. А фермерство — це додатковий вид діяльності, щоб поліпшити своє фінансове становище. Оскільки мова не йде про сотні чи тисячі гектарів, то всю основну роботу з механізації на цих ділянках здійснюють кооперативи», — зазначив Тарас Кутовий.

    Також додав, що фермери зазвичай не мають в себе на балансі якихось істотних матеріальних активів. Ось така реальна ситуація в Австрії з дотаціями.

    «Нагадаю, що в Україні податок для аграріїв 4-ї групи зріс до 125 грн з 1 га (раніше був близько 10 грн)! 125 грн — це 5 євро. Згадуємо Австрію — 50 євро і соціальне навантаження з 1 га в 350 євро. І після цього, щоб підтвердити, що це все — правда, дивимося на фінансові звіти агрокомпаній, які публікуються на біржі. І бачимо, що це дійсно так. Мені хочеться, щоб галузь, якщо вона отримує преференції, зросла в переробці. Особливі сподівання у цьому я покладаю на малих і середніх виробників», — підсумував міністр.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.