• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що заважає розвитку рибного фермерства в Україні
    Опубликовано: 2016-10-24 15:30:00

    Українська риболовецька галузь нарощує виробництво, а ось обсяги переробки залишають бажати кращого. Втрата Криму зробила на рибний ринок України куди більш істотний вплив, ніж на інші галузі економіки. Це підтверджують і офіційні дані Держстату: якщо порівнювати показники 2013 і 2015 років, то улови впали більш ніж в два рази. Так, в 2013 році вилов риби склав 225,8 тис. тонн, а після втрати Криму улов впав до 91,2 тис. тонн.

    Разом з тим Державне агентство рибного господарства України (Держрибагентство) наводить свої цифри, згідно з якими вилов, навпаки, зростає. Такі кардинальні відмінності в даних можна пояснити наступним чином: Держстат включає в свою статистику улов Океанічного флоту України, який займається риболовлею в Антарктиці, а профільне відомство враховує вилов виключно в українських водоймах.

    Таким чином, згідно з підрахунками Держрибагентства, за перших 6 місяців 2016 року вилов риби з українських водойм виріс на 19,4% - до 22,9 тис. тонн. Зокрема, в Азовському морі вилов зріс на 22,1% (до 14,67 тис. тонн), в Чорному морі - на 4,9% (до 1,33 тис. тонн). Океанічний флот скоротив вилов в першому півріччі 2016 року до 7,3 тис. тонн, що на 45% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зростає виробництво і на рибних фермах - за рік воно збільшилося на 12,5% (до 3,9 тис. тонн).

    На сьогоднішній день в Україні працює 32 державних рибних підприємства з розведення та вилову риби.

    Найбільшими є "Черкасирибгосп", "Чернігіврибгосп", "Сумирибгосп", "Вінницярибгосп", "Черновецький рибокомбінат". Лідирують по вилову такі види риби, як калкан, рази, тюлька, судак звичайний, оселедець чорноморська, синець. Серед морепродуктів стали більше виловлювати креветок і рапанів.

    Україна не може похвалитися великою експортом риби, адже і внутрішній ринок в основному наповнюється за рахунок імпорту.

    Проте, за даними Держрибагентства, за 5 місяців 2016 року на зовнішні ринки було вивезено 2,6 тис. тонн риби, ракоподібних, молюсків та інших водних біоресурсів на загальну суму $ 7,8 млн. Основними покупцями української риби і морепродуктів були Ірак, Білорусь, Німеччина і Данія.

    Імпорт і всі наслідки

    Хоча вилов риби у внутрішніх водоймах зростає, Україна залишається імпортозалежною країною. "У структурі ринку основна частка - 85-90% - припадає на продукцію, що поставляється з-за кордону", - підкреслює аналітик компанії Pro-Consulting Вероніка Козачок. А в профільному відомстві додають, що з січня по травень 2016 року імпорт риби і інших водних ресурсів склав 136 тис. тонн на загальну суму $ 198,2 млн.

    У першу чергу Україна купує океанічні сорти риби, які не вирощуються і не виловлюються на нашій території

    Близько 86% всього імпорту припадає на морожену рибу і її філе. "Основні сорти риби, які поставляються в Україну в замороженому вигляді, це оселедець, скумбрія, сардина, кілька і шпроти", - розповідають в Держрибагентстві. Крім того, в Україну імпортується готова і консервована риба, продукти з сурімі (крабові палички), що становить 7% всього імпорту рибної продукції. Українські компанії закуповують рибу в Норвегії, Ісландії та Естонії. Поставки також здійснюються з Канади, Латвії, США та Аргентини.

    Варто зазначити, що через тривалу економічну кризу українці стали менше споживати дорогі сорти риби, такі як лосось і форель. Безумовно, імпорт зазначених видів риб скоротився. При цьому обсяги імпорту недорогих видів риби, навпаки, виросли. Це перш за все кілька, салака, імпортовані з Естонії.

    Якщо говорити в цілому про ринок імпортної риби, то за даними комерційного директора UFC ( "Юніверсал Фіш Компані") Євгена Лисяка за 2015 рік він скоротився до 300 тис. тонн, що на 40% менше, ніж було в 2013 році. На 2016 рік у експерта зовсім не веселі прогнози: якщо економічна ситуація не покращиться, імпорт риби і морепродуктів в поточному році залишиться на рівні 2015 року.

    За даними Держрибагентства, по всій території України працює близько 140 підприємств, що переробляють виловлену в наших водоймах і імпортовану рибу. Консервні заводи, на жаль, не працюють на повну потужність.

    За 5 місяців поточного року, за даними Держстату, переробка риби впала на 14,2%.

    До найбільших підприємств можна віднести Одеський консервний завод, Південний рибоконсервний комбінат, Миколаїврибпром, рибоконсервний завод "Екватор", Вінницький завод пакувальних виробів "Вінтар", Буський консервний завод.

    "Скорочення переробки риби за останні пару років пов'язано зі зменшенням імпортних поставок риби (горбуші, тунця, сардини), а також незначним виловом риби в Україні", - каже Вероніка Козачок. Болісно позначилася на всій галузі і втрата Криму. "Після анексії Криму Україна втратила більшу частину рибної інфраструктури: флот, вісім переробних заводів, провідні об'єкти по розведенню риби і селекції, а також два рибних порти, які перебували на півострові", - продовжує Вероніка Козачок.

    Слідом за просідаючими обсягами виробництва зменшився і експорт консервів, а також обробленої риби. За 5 місяців 2016 року було вивезено на зовнішні ринки 980 тонн на загальну суму $ 1,6 млн, що на 25% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Порядку 63% рибної продукції з України поставлялося в країни СНД (Молдова, Вірменія, Туркменістан), близько 20% - в Грузію.

    Допоможи вирости

    На ринку закріпилася ще одна позитивна тенденція - зростають темпи будівництва невеликих рибних ферм, які займаються як вирощуванням, так і виробництвом риби і морепродуктів.

    "У структурі українського рибного господарства в 2015 році аквакультура займала всього 24%, що досить мало, оскільки весь світ зараз переходить від" дикого "вилову риби до "фермерського", - вважає Ярема Ковалів, керівник Держрибагентства. За його словами, близько 30% невеликих ферм працюють в тіні.

    Повільний розвиток рибного фермерства в Україні обумовлений декількома факторами, і в першу чергу високими орендними ставками на землю і водойми.

    Дану проблему намагається вирішити профільне відомство, яке пропонує внести правки до Податкового кодексу і знизити орендну ставку на землю до 3%. Але поки ця ініціатива не знайшла відгуку у депутатів. Ще одна проблема, яку намагаються вирішити у відомстві, - відсутність повної інформації про рибогосподарські водойми. На сьогоднішній день система моніторингу запущена, але поки містить мало інформації.

    До успішних законодавчих ініціатив можна віднести дозвіл орендувати частину моря для розвитку рибної ферми. Але незважаючи на те, що "нормативку" скасували півроку тому, в Україні не з'явилося жодної морської рибної ферми. У Держрибагентстві відзначають: "Підприємці проявляють до цього напрямку великий інтерес. Є кілька інвесторів як зі сфери аквакультури, так і суміжних галузей - торговельні мережі та HoReCa, які активно вивчають можливості цього напрямку в контексті вирощування молюсків, аналізують водойми Одеської та Херсонської областей".

    Відзначимо, що будівництво рибних ферм вимагає відносно невеликих інвестицій в порівнянні, наприклад, з тваринницькими. Наприклад, будівництво ферми з вирощування дорогих сортів риби обійдеться в $ 1,5 млн. Щоб побудувати, скажімо, невелику "коропову" ферму, необхідно інвестувати $ 400 тис. Повернення інвестицій займе 2,5-3 роки. Таким чином, це в подальшому дозволить Україні знизити частку імпорту в структурі споживання. Але повністю замінити імпортні морепродукти Україна, безумовно, не зможе.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.