• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ТОП-5 виробників овочів в Україні
    Опубликовано: 2016-10-17 17:30:00

    Ринок плодоовочевої продукції так і не зміг адаптуватися до нових умов після припинення експорту в Росію і другий рік показує негативну динаміку як з врожайності, так і з експорту.

    Урожай овочів в Україні падає другий рік поспіль. За даними Держстату, в 2015 році фермери зібрали 30,1 млн тонн овочів, що на 9,8% менше, ніж в 2014-му. Дві третини загального врожаю - картопля. Її зібрали 20,8 млн тонн, що на 12% менше, ніж в 2014 році. Урожай інших овочів просів на 4,4%, до 9,2 млн тонн.

    Згідно даних Держстату, з 1 га фермери зібрали 20,6 тонни овочів (роком раніше - 20,8 тонни). Врожайність картоплі знизилася з 17,6 тонни до 16,1 тонни. "Зниження врожайності відбулося через те, що фермери змушені були економити на найнеобхідніших виробничих ресурсах, які подорожчали пропорційно девальвації гривні", - пояснює керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Тетяна Гетьман.

    Так, в 2015 році було висаджено овочів на 4,4% менше, ніж в попередньому.

    ТОП-5 виробників овочів, баштанних, коренеплодів (за чистим прибутком у 2015 році)

    1. "Західний Буг", 1070 млн грн.

    2. Уманський тепличний комбінат, 405 млн грн.

    3. "Органік Сістемс", 368 млн грн.

    4. Комбінат "Тепличний", 367 млн грн.

    5. Агрофірма "Роднічок", 347 млн грн.

    Нікуди не поділася ще одна одвічна українська проблема - у нас ніде зберігати овочі, вони просто пропадають. За оцінками експертів, близько 15% зібраного врожаю банально згниває. "Фермери зацікавлені в розвитку системи зберігання і логістики їх товарів, але з огляду на низьку рентабельність цього бізнесу будівництво необхідної кількості сховищ йде повільними темпами", - відзначає Олександр Ткачов, начальник інвествідділу аналітичного департаменту Pro-Consulting. На поточний момент всі сховища можуть одночасно зберегти до 3 млн тонн овочів, що покриває лише 10% потреб.

    За даними Державної фіскальної служби, в 2015 році на зовнішні ринки було відвантажено 72,6 тис. тонн українських овочів, що на 46% менше, ніж роком раніше. У грошовому еквіваленті експорт в минулому році впав на чверть - до $ 97,3 млн. Значне просідання експорту в першу чергу пов'язано з повною забороною ввезення овочів на територію РФ.

    Складнощі виникали і в білоруському напрямку. Російська сторона пильно стежила за експортом з боку Білорусі, яка після ряду російських ембарго різко збільшила поставки нехарактерної для неї продукції. Часто поставки українських овочів затримувалися на кордоні РФ з Білоруссю. Проте, Білорусь залишилася одним з основних покупців українських овочів. За нею йдуть Грузія, Польща і Молдова. Основними експортними культурами є помідори, огірки, цибуля і картопля.

    Тішить, що окремі гравці ринку зайнялися диверсифікацією поставок і наростили відвантаження в ЄС. "Виявилося, що українська продукція може бути затребувана на європейському ринку, доказом чого служить рекордний експорт тепличних огірків і томатів в ЄС", - говорить засновник компанії "Західний ритейл" Федір Рибалко. І тут же додає, що українська продукція "з поля" в ЄС не потрібна, тому українцям треба серйозно працювати над розвитком інфраструктури передпродажної доробки і логістики.

    "У 2015 році українські тепличні овочі продавалися в основному в Польщу та країни Балтії, оскільки у них не обов'язково наявність міжнародного сертифіката. Однак для того, щоб розширити географію поставок огірків і томатів в рамках Євросоюзу в 2016 році, комбінатам України все ж варто задуматися над сертифікацією", - впевнена Марія Лакеєва, експерт порталу" АПК-Інформ: овочі і фрукти ".

    За перше півріччя 2016 року тенденції на експортному ринку овочевої продукції не змінилися. За вказаний період Україна продала 30 тис. тонн овочів. Як і в минулому році, лідирують томати - 33% від загального експорту. Якщо темпи експорту не зменшаться, то на зовнішні ринки за поточний рік Україна продасть близько 60 тис. тонн овочів.

    А ось з імпортом овочевої продукції ситуація протилежна. За 2015 рік Україна закупила 16,9 тис. тонн заморських овочів. При цьому за перше півріччя 2016 року на нашу територію було завезено 31,9 тис. тонн овочів, що на 48% більше, ніж за весь попередній рік.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.