Український виробник зобов'язаний вказувати на етикетці всі інгредієнти в складі своєї продукції, в тому числі і пальмову олію. Про це повідомляє керівник відділу тестування Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кільдій.
В Україні немає специфічного маркування на продуктах, що містять пальмову олію, відзначає експерт.
«Виробник зобов'язаний вказувати всі інгредієнти в складі своєї продукції. Якщо в продукт додано пальмову олію, то це буде вказано в складі. У назві продукту це буде також відображено. Якщо, припустимо, в молочних продуктах є пальмовий жир, виробник не має права називати їх «молочними». Такий продукт буде називатися «молокомісткий продукт», але не «молочний», - пояснює Ніна Кільдій.
За її словами, якщо пальмова олія додається в твердий сир, то виробник не може написати, наприклад, «сир російський» чи «сир голландський», він зобов'язаний написати, що це «сирний продукт» і придумати йому якусь назву.
«Морозиво у нас також, якщо це пломбір вершковий або молочний, має бути зроблено тільки з молока. Якщо виробник додав туди пальмову олію, будь-яке інше масло рослинного походження або маргарин, то це буде вже «морозиво з комбінованим складом сировини», - зазначає експерт.
Це відноситься і до сметани, і сметанного продукту, де так само, як в молоці, є поділ на молочні та молоковмісні продукти. Якщо говорити про інші продукти, то дуже багато пальмового масла використовується в кондитерській продукції. Також слово «шоколад» виробник може писати, якщо в продукції використаний справжній шоколад - якщо там є замінник, то це вже буде писатися як «шоколадна плитка», або «десерт», або ще якось. До печива ніяких вимог немає, тому що воно завжди робилося з додаванням, припустимо, маргаринів і т.д., пояснює Ніна Кільдій.
agronews.ua
agrinews.com.ua