• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Важливо при будь-якому розкладі залишатися на землі господарями
    Опубликовано: 2016-10-08 18:30:00

    "Не здумайте продавати землю - єдине, що поки ще належить народу. Інакше вас же в цій землі і закопаємо!". Це коментар читача до однієї з публікацій в Інтернеті про необхідність скасування мораторію на продаж земель в Україні. Аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький висловлює своє бачення ситуації з ринком землі.

    Градус дискусії навколо самої можливості вільного продажу сільськогосподарської землі все вище. При чому в ній вже давно беруть участь не тільки ті, хто володіє земельними активами, хто зацікавлений в їх покупці або від кого безпосередньо залежить прийняття остаточного рішення. Свою думку з цього приводу є практично у кожного, і це зрозуміло: для нашої історично аграрної нації земля є не просто товаром, як іноді це намагаються представити адепти вільного ринку, але має і набагато глибший - сакральний сенс.

    "І у тих, хто "за" продаж землі, і у тих, хто "проти", є безліч аргументів для доказу власної правоти. З одного боку, і справді, обмеження права власника вільно розпоряджатися своєю власністю є неприйнятним, через що заборона на продаж землі виглядає так само, як, наприклад, виглядала би заборона на продаж житлової нерухомості. Але з іншого боку, знову ж таки, земля - ​​це не квартира хоча б вже тому, що квартир можна побудувати багато, а земля з моменту створення світу більше не випускається. Тому так важливо при будь-якому розкладі залишатися на ній господарями", - зазначає Ярослав Левицький.

    "Залишається тільки дивуватися, як без дієвої підтримки держави, за відсутності навіть найменших натяків на протекційну політику, сільськогосподарське виробництво розвивається і в нинішні, найважчі в історії незалежної України часи, зуміло стати основним двигуном економіки країни. Якщо і можна знайти розгадку цього, то лише в умінні аграріїв кожен раз знаходити баланс між мінливими інтересами держави і своїми власними. Зараз цей баланс особливо крихкий, і зміни порядку реалізації прав власності на землю цілком здатне його зруйнувати. Тому краще, принаймні, зараз, нічого в існуючому порядку не міняти, щоб не дестабілізувати всю систему сільгоспвиробництва", - говорить експерт.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.