• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зниження світових цін на зерно не спровокує девальвацію в Україні
    Опубликовано: 2016-09-21 17:30:00

    Незважаючи на високу питому вагу продукції АПК у загальній структурі експорту, продовження спадаючого цінового тренду на зернові не загрожує послабленням національної валюти. Про це повідомив Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк у своїй статті для РБК Daily, в якій проаналізував вплив динаміки валютної виручки аграріїв на девальвацію.

    У першому півріччі 2016 року питома вага аграрної виручки досягла в середньому 31,4% всього експорту. «Причини посилення аграрної складової в експорті можна дізнатися, у тому числі, із звітів штабу АТО - у результаті військових дій на Сході країни була зруйнована значна частина важкої та добувної промисловості, і відповідно зменшилися зовнішні поставки руди і металів», - вказує Максим Мартинюк . У вересні-листопаді (період найбільш активної торгівлі зерновими) частка АПК у загальних надходженнях від експорту складе 37-41%.

    При цьому біржові ціни на більшість зернових перебувають у спадаючому тренді вже кілька років через високі врожаї у більшості країн-постачальників та низьких цін на енергоресурси. Влітку 2016 року на світових ринках відбулося різке падіння цін на зерно - на 14,7% у липні і ще на 11,2% у серпні. І практично в той саме час - починаючи з кінця липня - гривня ослабла з 24,79/$ до 26,6/$, поки транш від МВФ не зміцнив її знову. «Вочевидь, що настільки різке падіння цін на товар, який становить майже 40% експорту, не може не вплинути на курс. Якщо врахувати, що затримка надходження валюти в Україну після продажу зернових на світових ринках становить близько місяця, то легко побачити більш ніж високу кореляцію між падінням цін на зернові і падінням курсу, - відзначає Максим Мартинюк. - Простіше кажучи, якщо зернотрейдери і стали причиною просідання курсу, то не з власної вини, тому що їх виручка зменшилася пропорційно зменшенню світових цін на зерно».

    Ця ситуація, з одного боку, підтверджує, що галузь функціонує за ринковими законами, а з іншого - демонструє, наскільки український експорт залежить від світової кон'юнктури. Одна з причин такої високої залежності аграрної виручки від індексу цін на сировинні товари - мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Аграрії, боячись вирощувати більш складні культури, виробляють продукцію з найбільш простим виробничим циклом. «Звичайно, якщо продавати тільки найбільш просту сировину, курс буде коливатися кожен квартал», - констатує Максим Мартинюк.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.