• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Урожай волоських горіхів в Україні в 2016 році скоротиться
    Опубликовано: 2016-09-20 17:30:00

    Урожай волоських горіхів в Україні в 2016 році за попередніми даними складе 68-73 тис. тонн, тоді як в 2015 році було зібрано 116 тис. тонн, повідомили  в асоціації "Укрсадпром".

    За словами заступника голови "Укрсадпрома" Олега Коровкіна, падіння врожаю пов'язано з осінніми і, перш за все, весняними ранніми заморозками.

    Крім того, за прогнозами асоціації, Україна в 2016 році може експортувати 40-45 тис. тонн волоських горіхів, в залежності від цін на перероблену продукцію. Частка фактичного експорту в 2015 році становила 60% виробленої продукції (40% припало на "сірий" експорт). Офіційно Україна експортує щороку 20-25% від загальної кількості продукції.

    Говорячи про перспективи розвитку горіхівництва в Україні, Олег Коровкін зазначив, що багато власників молодих промислових насаджень планують закупівлю обладнання для переробки горіхів.

    "З часом, якщо власники промислових садів об'єднаються в кооперативи, буде можливо встановлювати потужні переробні комплекси волоських горіхів. Це буде сприяти експорту якісної продукції в країни Європи і Азії. Отже, для встановлення потужної переробної лінії, необхідно мати велику кількість коштів, а також, що не менш важливо, достатню кількість площ промислового горіха, чого в даний час не вистачає ", - зазначив Олег Коровкін.

    За його словами, горіхова галузь потребує державної підтримки, зокрема, у відновленні програми компенсації при закладці саду і догляду за ним, держпідтримку при закупівлі обладнання для переробки.

    "Раніше сума компенсації по догляду за горіховим садом становила 2 тис. грн. на 1 га в рік. ... Компенсація витрат при закладці саду на сьогодні повинна становити не менше 70% і 12 - 15 тис. грн. на 1 га в рік. Ця галузь є витратною в перші 6 - 8 років і дуже прибутковою надалі ", - додав експерт.

    Компенсація з боку держави при закупівлі техніки або обладнання повинна бути в межах 50 - 90%.

    Довідка: Асоціація "Укрсадпром" створена в березні 2016 року, до її складу входять виробники фруктів, ягід і горіхів, саджанців дерев, галузеві корпорації і наукові установи з 15 регіонів України. Сумарне виробництво плодів і ягід в цих областях складає 1605 тис. тонн або майже 75% від всеукраїнського, і здійснюється на 130 тис. га, що становить 63% від всієї площі плодово-ягідних насаджень в Україні.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.