Вчені займаються створенням нових сортів пшениці, які підходять для виробництва макаронів. Про це на прес-конференції в Мінську повідомив заступник генерального директора з наукової роботи РУП «Науково-практичний центр НАН Білорусі з землеробства» Дмитро Лужинський.
«Вирощування сортів твердої пшениці в Білорусі широкого поширення не знайде, тому що для цього біологічного виду потрібно більш сприятлива погода. Більш того, знамениті італійські макарони виготовляють не з пшениці, вирощеної в Італії, - сировина завозиться з Казахстану і Росії », - зазначив Лужинський.
Він повідомив, що в країні виведені тверді сорти м'якої пшениці, які мають високі якості для виробництва макаронів. Серед них сорт «слов'янка», який зареєстрований і допущений до вирощування в цьому році.
За його словами, зараз використовується 42 види сільськогосподарських рослин білоруської селекції. «Ми націлені на отримання максимально можливого для наших умов врожаю при мінімумі матеріальних і фінансових витрат. Це реалізується за рахунок розробки нових ресурсоекономних технологій обробки в тому числі новітніх високопродуктивних сортів. Сорти, створені в центрі, нічим не поступаються сортам найбільш передових і просунутих селекційних установ Західної Європи і Америки, а за багатьма параметрами і перевершують завдяки тому, що ми працюємо в наших умовах і для наших умов», - зазначив Лужинський.
agronews.ua
agrinews.com.ua