Киянка Валентина Сабельникова – фахівець в області фен-шуй – декілька років назад додала до своєї біографії нову сферу діяльності і разом з чоловіком Костянтином Корзо, ландшафтним дизайнером і доктором богослов’я, створила ферму Organic Villa. Аграрії розповіли про особливості органічного сільського господарства і про те, як зробити корисний продукт ще й прибутковим.
Ідею органічної ферми виношували давно, з 2005 року – з моменту придбання земельної ділянки в селі Миколаївка Черкаської області. Крім ділянки з будинком кияни прикупили ще ділянку 4 га, “про запас”. А відвідавши органічну ферму в Німеччині, були вражені побаченим і вирішили створити еко-ферму на власній землі.
На “великій” ділянці почали з оздоровлення землі. П’ять років взагалі нічого на ній не вирощували, а потім засіяли житом, зібрали урожай і стали власниками екологічно чистого борошна.
Як будували ферму
«Ми довго вивчали різні види теплиць. Нам сподобався сонячний вегетарій. Це специфічний різновид теплиці: південний схил знаходиться під ухилом, щоб максимально отримувати сонячні промені в короткі світлові дні, а північна сторона закрита, щоб взимку відсікати холод з півночі. Вегетарій – найголовніша теплиця. Вона цілорічна і дуже економічна, в ній вирощується вся рання розсада, за рахунок чого справа стає рентабельною, – розповідає Валентина Сабельникова.
Навколо вегетарія побудували 31 плівкову теплицю по 30 кв м (3 грядки довжиною по 11 метрів).
«Як ми все це зробили: замовили частини вегетарія на заводі харчового обладнання; купили листи полікарбонату з фурнітурою; залили і утеплили бетонний фундамент; побудували північне закрите приміщення з газобетону; біогумус і купили 4 сім’ї земляних черв’яків-старателів, а також органічне насіння. Встановили бочки і систему крапельного поливу, системи охолодження, опалення та електропостачання», – ділиться досвідом Валентина.
Необхідні вкладення: вегетарій обійшовся в 200 тис. грн, а кожна плівкова теплиця – 18 тис. грн. Ми залучили до інвестицій сім’ю своїх друзів в рівних частках з нами: вони вклали гроші, а ми – свою працю з будівництва ферми і землю.
Теплі грядки
На фермі вирощубють помідори, огірки, перець, баклажан, цукіні, гарбуз, редис, бобові та полуницю, а також зелень: петрушку, базилік, м’яту, шпинат, рукколу. На перелік у 52 найменування отриманий органічний сертифікат європейського стандарту.
«Я використовую сучасні, але досить прості, бюджетні методи ведення господарства: крапельний полив, агроволокно. Агроволокно – спеціальна тканина, яку кладуть на землю, прорізають отвори, садять в кожен отвір розсаду … І після цього можна не думати про бур’янах до самого врожаю, – говорить співрозмовниця.
Для трав і полуниці організували короба і теплі грядки під відкритим небом (теплі вони тому, що під шаром ґрунту там шар соломи і листя, все це гниє і виділяє тепло, що зігріває коріння рослин в прохолодну погоду).
Завдяки цьому отримують ранній урожай, а ранні овочі, зелень і ягоди дуже рентабельні.
Збут
За два роки виростили два врожаї і налагодили збут. Обійшли зі своєю продукцією кілька великих мереж супермаркетів. Зараз їхні овочі продаються в “Ле Сільпо”, інтернет-магазинах, органічному шоу-румі; ведуться переговори з мережами супермаркетів у Києві. Отримують замовлення від ресторанів. Також подружжя бере участь у виставках і ярмарках органічних продуктів.
agronews.ua
agrinews.com.ua