• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Супермаркети неохоче беруть наші персики на продаж
    Опубликовано: 2016-07-27 16:30:00

    Одна з причин - відсутність спеціальної обробки, завдяки якій імпортний продукт зберігається довше.

    Прилавки торговельних мереж заваленi кiсточковими. Кiлограм українських персикiв можна купити за 20-25 гривень, iмпортних - за 30-35 гривень. Вартiсть нектаринiв стартує вiд 35-40, абрикос - 20-25 гривень за кiлограм. Тобто цiни на кiсточковi коливаються в межах 1-1,5 долари за кiлограм.

    Якщо споживачi скаржаться, що персики дорогi й поласувати ними може не кожен охочий, то виробники з пiвденних регiонiв бiдкаються. Мовляв, уже третiй рiк поспiль через погоднi катаклiзми збирають вiдносно невеликi врожаї кiсточкових. Але цiни на продукцiю, попри такий малий обсяг, не можуть бути високi, вiдповiдно, фермери не можуть покрити витрати на виробництво, якi iстотно зросли за останнi два роки.

    "Наприклад, собiвартiсть виробництва персикiв у 2016 роцi - близько 9-11 грн/кг. Саме за такою цiною сьогоднi погоджуються купувати в нас персики перекупники. Закупiвельнi цiни переробникiв не перевищують 5-6 грн/кг", - розповiдає виробник кiсточкових iз Миколаївської областi.

    "Специфiка українського ринку кiсточкових полягає в тому, що частка iмпорту в ньому становить бiльше 60%, - каже експерт Тетяна Гетьман. - За два роки через девальвацiю української валюти iмпорт цiєї продукцiї в Україну зменшився майже вдвiчi, але це стосується офiцiйних даних. Насправдi iмпортної продукцiї бiльше через стабiльний потiк контрабанди, насамперед iз Молдови. Контрабанднi персики та абрикоси доволi часто пропонують за найнижчою ринковою цiною, що не дає українським виробникам продавати свою продукцiю дорожче".

    "До анексiї Криму персики вирощували на 7 тисячах гектарах, - додає експерт ринку Сергiй Балiн. - Переважно в пiвденних регiонах: Криму, Херсонськiй та Одеськiй областях. Тепер, звiсно, реальних площ поменшало. Негативно вплинули на цьогорiчний врожай i погоднi умови. Наприкiнцi квiтня в захiдних i деяких центральних областях температура опускалася вночi до 4-6 градусiв морозу, тодi дуже постраждали сади в Чернiвецькiй, Хмельницькiй та Закарпатськiй областях. Деякi господарства там втратили до 100% врожаю кiсточкових".

    За його словами, добре, що ситуацiя в пiвденних областях була менш-бiльш стабiльна: вiдсутнiсть рiзких температурних перепадiв та помiрна кiлькiсть опадiв сприяли нормальному цвiтiнню й зав'язi плодiв. Але певна частка врожаю персикiв була зiпсована хворобами, зокрема кокомiкозом, на це скаржилися садiвники в Запорiзькiй областi, котрим довелося рятувати врожай отрутохiмiкатами, кае Балін: "До слова, найчастiше абрикоси, персикийi нектарини ми завозимо з Туреччини, Iталiї та Iспанiї. Там значно бiльшi площi пiд кiсточковими, та й клiмат сприятливiший. Вiдтак у боротьбi за споживача українським садiвникам дуже важко".

    Експерт додає, що торговельнi мережi волiють брати на реалiзацiю дорожчу iмпортну продукцiю тому, що вона може лежати тривалий час завдяки спецiальнiй обробцi перед транспортуванням. Нашi персики, не обробленi хiмiкатами в перiод дозрiвання, зберiгаються не бiльш як три-п'ять днiв.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.