• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Надзвичайний стан у Туреччині: зерновий бізнес шукатиме альтернативу
    Опубликовано: 2016-07-23 15:30:00

    Введення надзвичайного стану на три місяці в Туреччині стурбувало українських зернотрейдерів, але пролблему можна вирішити.

    Введення надзвичайного стану на три місяці в Туреччині стурбувало українських зернотрейдерів. Ця країна контролює Босфорську протоку, через який країни Причорномор'я (Україна, РФ, Казахстан) постачають зерно міжнародним покупцям. Поки турецькі партнери наших компаній зайняли вичікувальну позицію і знизили активність.

    "Частково просідання ціни на ячмінь і горох в Україні пов'язане саме з тимчасовим припиненням турками активних операцій. Але це відкладений попит, який з часом відновиться. Горох використовується як сировина для харчової промисловості, а ячмінь йде через Туреччину транзитом по шляху до країн Африки", - повідомив комерційний директор групи компаній "УкрАгроКом" і "Гермес-Трейдинг" Павло Фесюк.

    За його словами, головне питання для трейдерів - логістичне: працюватимуть турецькі порти чи ні? Для українських експортерів порти Туреччини є воротами до країн Північної Африки. Частина товарів перероблялася в Туреччині, наприклад, соняшникова олія рафінована і бутильована, а потім реекспортувалася до сусідніх країн. Те саме стосується і зернових, які частково перероблялися у крупу та борошно, після чого відправлялися в Сирію, Іран, Ірак і т.п.

    "Тому ми очікуємо, що на перших порах ділова активність істотно знизиться. Турецький бізнес шукатиме альтернативу, ділові зв'язки у них хороші. На це може піти місяць або два. Можливо, будуть більше задіяні українські порти для відправки товару. Обсяги торгівлі, звичайно, можуть впасти, але з точки зору логістичних можливостей для України це непогано, ми очікуємо інтенсифікації перевезень", - говорит Фесюк. Він вважає, що, можливо, в Україну навіть прийдуть нові інвестиції.

    "Я знаю кілька проектів, в тій же Одесі, коли турецькі компанії інвестують в зернові бази і комплекси, тобто, майданчики з перевалки (стафіровка) вантажу", - зазначив експерт. Вкладаються кошти і в виробництво комбікорму. Це приклад того, як турецький бізнес намагається диверсифікувати поставки. Тобто відбудеться перерозподіл шляхів доставки товару кінцевому споживачу, резюмував Фесюк.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.